Přitažlivé a odpudivé síly

Když se do někoho zamilujeme, chtěli bychom s ním být pořád. Cítíme k němu velmi intenzivní přitažlivé síly. Ovšem postupem času se začne objevovat i protipól ve formě odpudivých sil. Tyto síly se však vzájemně nevyrušují. Nelze jednu zrušit tou druhou.

Jaké síly mezi vámi převládají?

Zamilovali jste se do ženy a ona vám vaše city opětovala. Vzájemné přitažlivé síly vás svedly k sobě. Za nějaký čas se k sobě nastěhujete. Postupně se však začínají objevovat i odpudivé síly. Zjistíte, že byste vlastně chtěli mít volnější vztah a sestěhování nebyl dobrý nápad. Přitažlivost se kamsi ztrácí a vás štve úplně vše. Vaše partnerka tráví příliš mnoho času před zrcadlem, příliš často uklízí, divně se směje. Po nějaké době to již nevydržíte a odstěhujete. A ejhle, najednou se vám po ní začne stýskat a chcete se vrátit…

Takový průběh má mnoho partnerských vztahů. Může za to fakt, že si partneři neuvědomují síly, které na ně působí.

Charakteristika přitažlivých sil

Laicky řečeno, přitažlivé síly nás přitahují k našemu partnerovi. Jsou to síly působící dlouze a na velkou vzdálenost. Když svoji partnerku tři měsíce neuvidíte, při setkání najednou pocítíte téměř stejné přitažlivé síly, jako kdyby nedošlo k žádnému odloučení.

Přitažlivé síly se snaží snížit vzdálenost mezi námi a naší partnerkou. Přitažlivé síly jsou důvodem, proč spolu dva lidé nejdříve chodí, poté se k sobě nastěhují, vezmou se, mají spolu dítě. Každý z těchto kroků podnikáme kvůli přitažlivým silám. Nevadí nám, že při každém kroku ztratíme část osobní svobody. Náš zisk je zkrátka větší.

Charakteristika odpudivých sil

Odpudivé síly partnera „odpuzují“. Jde v podstatě o zvyšování vzájemné vzdálenosti, kdy se snažíme nabýt více osobní svobody. Na rozdíl od přitažlivých sil působí odpudivé síly intenzivněji, avšak kratší dobu a na menší vzdálenost.

Všimněme si, že přitažlivost způsobuje postupné snižování vzdálenosti. Odpudivé síly se oproti tomu hromadí, až jednoho dne vyvolají prudké zvýšení vzdálenosti, chcete-li rozchod.

Vzájemné působení

Přitažlivé i odpudivé síly mění svoji intenzitu i na základě našeho momentálního psychického vztahu, vyčerpanosti, spokojenosti… Každý z nás to na sobě může pozorovat. Pokud se nám nedaří v práci, jsme více nespokojení i ve vztahu. Naopak, jsme-li v práci uznávaní, najednou vidíme vše mnohem lépe.

Důležitý je fakt, že přitažlivé i odpudivé se navzájem neruší, ale působí zároveň. Odpudivé síly mohou pouze na čas přitažlivé síly přehlušit, nikdy je však nezruší. Pokud nás tedy partnerka stále velmi štve, není to tím, že bychom ji nenáviděli. Milujeme ji a nenávidíme zároveň. Toto je krásně vidět i na chování nespokojených lidí, kteří se nemohou rozhodnout, zda se mají s partnerem rozejít nebo ne.

Pokud nakonec k rozchodu dojde, vyvstává problém. Jak jsem již zmínil výše, odpudivé síly jsou intenzivní, ale krátkodobé. Jakmile se člověk, který vyvolal rozchod, dostane mimo dosah partnera, uvědomí si, že ho stále miluje. Může se ihned pokusit o návrat nebo se také může pokusit celou věc přejít a pokračovat v rozchodu.

Proti možnosti návratu se chtějí někteří lidé „pojistit“, a proto se snaží vztah ukončit výbuchem nenávisti. Můžou partnerovi vyházet věci z okna, změnit mu všechna internetová hesla, propíchat pneumatiky u auta... Cíl těchto schválností – tedy vyvolání nenávisti v poškozeném partnerovi – se samozřejmě kvůli charakteru odpudivých sil nepodaří.

Jak poznáme, jaké síly u ní převažují

Existuje jednoduchý způsob, kterým zjistíte, zda u vaší partnerky převažují přitažlivé či odpudivé síly k vám. Převažují-li přitažlivé síly, žena se vás snaží často vidět nebo alespoň kontaktovat, spí s vámi a chce být ujišťována o vaší lásce.

Naopak, pokud převažují negativní síly, padá téměř každý váš rozhovor do hádky. Nedokážete v podstatě mezi sebou klidně komunikovat. Nemá potřebu s vámi trávit čas, je často pryč. Pokud s vámi bydlí, tak utrácí mnoho peněz, aby následně měla výčitky.

Zrušení sil

Přitažlivé ani odpudivé síly se zrušit nedají. Lze je pouze postupně utlumit. Jestliže se tedy s partnerkou hádáte a máte pocit, že vás na ni vše štve, dejte si pauzu a odjeďte na týden na dovolenou. Pokud šlo pouze o momentální stav a váš vztah je jinak zdravý, bude se vám po partnerce stýskat.

Komentáře

harmonie sil
 od autora Kouzelníček

    Jako všechno ve vesmíru, tak i přitažlivé a odpudivé síly se snaží navodit rovnovážný stav. Potom se vztah zdá harmonický. A pokud se někdo z partnerů snaží působení sil z rovnováhy vychýlit, tak se ten druhý snaží působením opačné polarity rovnováhu navodit. To vysvětluje to, proč je nám při rozchodu teskno a najednou zase cítíme intenzivní lásku, když jsme se ještě před chvílí téměř nenáviděli nebo proč po milování, které nás vystřelí na mléčnou dráhu, ztrácíme najednou o partnerku (krátkodobě) zájem.
    Zákon harmonie platí ve všem. A kdo si tohle uvědomí, tak to má v životě při řešení svých problémů mnohem lehčí.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Killer

    Ten závěr, které síly převažují, ten se povedl.
    Postupné/prudké - podle mě to je jak kdy. U toho výbuchu bych řekl, že spíš to je tak, že člověk chce zůstat ve vztahu, protože mu vyhovuje, že není sám, má dost sexu atd. A tak to člověk nedává moc najevo, snaží se, aby oboum bylo spolu v rámci možností příjemně. No jenomže ve chvíli, kdy ty negativní věci převáží a člověk se rozhodne pro rozchod, tyhle zábrany ztratí a na první pohled to vypadá jako náhlý výbuch. Ale ve skutečnosti to je postupné.
    Co se toho působení na krátko/dlouho týče, máš úplnou pravdu, nemůžeš toužit po něčem, co máš a nevadí ti to, co nemáš.

    Co se vzniku štvavých věcí týče, podle mě je dobrý bydlet s holkama, i když s nima člověk nutně nespí/nechodí (sestra, kamarádka atd.) Pokud je chlap pořád sám nebo jenom s dalšíma chlapama, logicky má zkreslenou představu o tom, co je v tom soužití normální a snáz ho můžou ženy štvát. (Čímž se, mimochodem dostáváme k tomu, jak jsem psal, že ITáci jsou, co se holek týče, většinou trochu mimo. Tráví s nimi málo času. Souhlasím s tím, že se to můžou časem naučit i velice dobře.) A platí to i pro holky. Ty, co mají bratry, jsou vštšinou "upřímně" tolerantnější. Ty se sestrami některé věci sice přetrpí, ale není to taková ta samozřejmá tolerance.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      S tvým výkladem postupné/prudké naprosto souhlasím. Asi jsem to v článku nezdůraznil, šlo o vnější projevy. Postupné to je v tom smyslu, že nejdříve se zamiluješ, pak s ní chodíš, opadne zamilovánost a nastane láska, sestěhujete se...

      Ale najednou je tu problém a hádky. Stále jste spolu, stále se milujete, stále spolu jste. A pak si sbalíš kufry a pakuješ se. To, co jste budovali několik měsíců či let, se rozhodneš za jeden den zrušit.

      S těmi představami o společném soužití máš naprostou pravdu. Kdysi jsem se toho v jednom článku dotknul, ale nikdy se to nenapsalo přesně. Nechceš se toho ujmout? [S03]

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Killer

        Už ho píšu.

        Reaguj na tento komentář
Typo?
 od autora StaNov

    "žena se vás snaží každá často vidět"

    Reaguj na tento komentář
    Re: Typo?
     od autora RaShCZ

      Děkuji, opraveno.

      Reaguj na tento komentář