Kdy už je čas na rozchod

Naprostá většina vztahů je předurčena k rozpadu. Všichni ale víme, že rozchody jsou vždy bolestivé, a proto se jim snažíme vyhnout. V tomto článku se podíváme na situace, v nichž již není možná náprava. Prodlužování vztahu je pak pouze oddalováním nevyhnutelného.

Jak poznat, že už není naděje?

Málokdy se na konci vztahu shodnou obě strany. Většinou jeden z partnerů oznámí rozchod tomu druhému, který se začne rozchodu bránit. Může tak nastat situace, že se raději nerozejdeme, abychom druhého partnera neranili. V tomto případě je ale setrvávání v polorozpadlém vztahu pouze prodlužováním agónie.

Totéž platí i o vztahu, ve kterém si partneři sice nerozumí, ale bojí se rozejít. Nejčastěji se vymlouvají na to, že nikoho lepšího by si stejně nenašli.

Pro rozchod existuje řada důvodů. Zejména manipulátoři si pak vymýšlejí naprosto neuvěřitelné záminky, jejichž cílem je pouze potrápit partnera. Abyste dokázali rozlišit, zda váš vztah má ještě cenu, přinášíme tento výpis situací, v nichž je rozchod pouze otázkou času.

Manipulace

Manipulace se nejčastěji projevuje tím, že partner neustále shazuje vaše sebevědomí. Snaží se nacházet chyby v tom, jak vypadáte, v tom, co děláte atd. Krajní manipulace vás může dohnat až k zoufalým činům, kdy se kvůli partnerovi vzdáte svých přátel, změníte povolání atd.

Problém je, že navzdory těmto změnám si váš partner vždy najde nový důvod k pomluvám.

Manipulace je nemoc. Jestliže nedoženete vašeho partnera k psychologovi, své chování nezmění. V takovém případě je rozchod nevyhnutelný.

Nevyrovnanost s předchozím vztahem

Čas od času narazíme na člověka, který není vyrovnaný se svým ex. Často o něm mluví, porovnává vás s ním (a vždy z toho vyjdete o něco hůře), navštěvuje ho. Dozvídáte se, že bývalý partner byl báječný, plný pochopení, příjemný…

Rada zní: Když narazíte na ženu, která vám svého ex takto předhazuje s tím, že spolu chodili do restaurací, bral ji na drahé večírky a tak dále, nesnažte se ho předehnat. Jednoduše to nelze, protože žena stále není vyrovnaná s rozchodem. Buď ji opustíte vy a zkrátíte to trápení, nebo to udělá časem ona.

Zásadní neshoda

Sbalili jste nádhernou ženu, ale poté jste zjistili, že je úplně jiná, než vy. A nejde při tom o ty malé rozdíly, které jsou v každém vztahu. Tato žena se chová v rozporu s vašimi prioritami (například považuje sex s kamarády za samozřejmý, což se vám nelíbí). Taková neshoda je skutečně nepřijatelná, a pokud nenaleznete společný kompromis, nemá cenu pokračovat.

Problémy v sexu

Problémy v sexu mohou spočívat ve specifických zálibách partnera nebo v tom, že spolu jednoduše nespíte.

V prvním případě může jít o řešitelný problém, pokud má partner vůli se shodnout. Třeba zjistíte, že některé praktiky nejsou tak strašné, jak se na první pohled zdálo. Nebo také ne. A protože kvalitní sex je jednou z priorit většiny mužů, tato neshoda je rovněž překážkou párového soužití. (Kdysi jsem v praxi řešil případ, kdy muž neměl rád předehru a nechápal, že jeho žena ji potřebuje. Ta se mu snažila několik let přizpůsobit, ale nakonec to dopadlo tak, že k sexu s manželem získala odpor a našla si milence. Manžel se dal rozvést.)

Jakmile spolu nespíte vůbec, je něco špatně. Když neodstraníte příčinu tohoto problému, povede sexuální abstinence pravděpodobně až k nevěře a následnému rozpadu vztahu. (Doporučuji pročíst „Nevěra a žárlivost“)

Patologická žárlivost

Žárlivost je přirozená obranná reakce, která má zabránit rozpadu vztahu. Pokud flirtujete s ženami okolo, tak se nedivte, že vaše přítelkyně bude žárlit. To je normální.

Patologická žárlivost nastává v momentě, kdy žena žárlí neustále. Jdete s kamarády do podniku a již více, že vám přítelkyně ztropí scénu. Denně vám několikrát volá a kontroluje vás. Nemůžete nikam jít, aniž by o tom předem nevěděla. Taková žárlivost již není zdravá. Návštěva psychologa či rozchod je nevyhnutelný.

Nemá o vás zájem

Neustále vám dává najevo, že o vás nemá zájem. Když jste spolu, tak se dívá kamkoli, jen ne na vás. Když spolu někam jdete, tak se dívá po lidech okolo a komentuje je.„Teda, tenhle chlapák má ale svaly…“ Tráví raději čas na internetu než s vámi. Připusťte si, že o vás nemá zájem a raději to ukončete sami.

Zlatokopka

Vaše peněženka ji přitahuje více než vy. Spokojená je jen, když ji koupíte nové věci. U těchto žen platí jednoduché pravidlo – sex za peníze. Doporučuji buď stotisícové příjmy, nebo rozchod.

Možnost na nápravu

Jsou i situace, které spějí k zániku vztahu, nicméně lze je ještě napravit. Například, když vás bere jako samozřejmost. Od výše zmiňované situace „Nemá o vás zájem“ se liší v čase („Nemá o vás zájem“ se týká začátku vztahu, jako samozřejmost vás může začít brát po několika měsících). V takovém případě ji přestaňte kontaktovat, nedomlouvejte si s ní schůzky atd. Časem by jí to mělo dojít.

Komentáře

Nezkušenost
 od autora Petr

    Snad až na jednu výjimku se všechny první dlouhodobé vztahy (tj. alespoň pár let) kolem mě (přátelé, rodina atd.) rozpadly na popud ženské, a to z prostého důvodu - ženská postupem času ztratila zájem, protože borec kvůli nezkušenosti moc tlačil, visel na ní, neuměl s ní zacházet, neuměl být chlap atd. atd. atd.

    Neboli - první vážný vztah se chlapovi rozpadne vždy a nedá se to zachránit. Nedá se s tím nic dělat, jen si vzít zkušenost.

    Platí to ale i opačně, ženská bez pořádné zkušenosti (dlouhodobý vztah a nejlépe i takový, kde s ní chlap pořádně vyjeba*) nemá nastavený žebříček hodnot, je nestálá, není vybouřená atd. a vztah s ní by šel do háje, i kdyby chlap byl nejlepší na světě. Ale to tady bylo už někde napsané, že vztah s ženskou do 23 let je nutno brát jako zkušenost, ne jako nic stálého.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Nezkušenost
     od autora RaShCZ

      Na toto téma - příčiny postupného snižování zájmu - mám již také připravený článek. Není to o tom, že by chlap neuměl být chlap. Jen ho to prostě už nebavilo. Být dominantní je vysilující.

      To, že se chlapovi první vážný vztah vždy rozpadne, je pouze tvůj názor, ne fakta. Přibližně 9 % populace tvrdí, že jejich první vážný vztah je a byl i ten poslední (výzkum Weisse a Zvěriny). To, že tyto případy neznáš, ještě neznamená, že neexistují.

      Rovněž naprosto nesouhlasím s tím, že žena bez zkušeností nemá nastavnený žebříček hodnot. Opět jde o tvojí osobní zkušenost, ne o fakta. Ano, s mladou ženou máš mnohem nižší šanci prožít plnohotnotný vztah, než se ženou zkušenější. Ale "mnohem nižší" se nerovná 0.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Nezkušenost
       od autora emu

        Výborně!!! Ten první odstavec tvého příspěvku je skvělý a málo se to tu zmiňuje. je to přesně tak! taky vím, jak bych se měl chovat, aby zájem holky vydržel, ale říkám si, jestli mi to stojí za to. prostě v dlouhodobým vztahu se chci cítit příjemně a klidně přiznávat, že tu holku fakt miluju, dělat jí radost a tak, jak k to k zamilovanosti patří. ze začátku vztahu o nic nejde, je to holka jako každá jiná, ale když jí začnu milovat, tak už mě osobně ta dominance nejde. pokud holka ztratí zájem, nedá se nic dělat, nebudu se pořád přetvařovat a dělat dominantního. je dost holek, které tu lásku bez dominance ocení.

        Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Nezkušenost
       od autora Petr

        ad 1. odstavec: na článek se těším.

        ad 2. a 3. odstavec: ok, máš pravdu. Jen k tomu výzkumu: jak ti lidé mohou vědět, že to je jejich poslední vztah? To by museli vyplnit dotazník (nebo jak probíhal sběr dat) a hned na to umřít. Není vyloučeno, že těm devíti procentům se pak vztah rozpadne. Nemyslím také, že tenhle výzkum se rovná stoprocentní fakta. Vždy je tam nějaká odchylka atd.

        Ale rozumím ti, jak to myslíš a dávám ti zapravdu. Pouze neznám žádného chlapa, který by měl první dlouhodobý vztah a byl s tou ženskou do konce života. Generace našich dědů (a možná otců) ano, ale dnešní doba je jiná.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: Nezkušenost
         od autora RaShCZ

          Ano, vím, že se ty vztahy mohou rozpadnout. Ale i kdyby i kdyby jich zůstalo méně než 1 % do smrti, tak to stále vylučuje tvůj striktní názor, který jsi předtím prezentoval.

          Osobně také neznám chlapa, který by měl první dlouhodobý vztah do konce života. Ale znám jednu ženu - svoji babičku. [S04]

          Reaguj na tento komentář
ještě jeden důvod
 od autora emu

    je to neuvěřitelné, zrovna poslední dva dny, hlavně posledních 24 hodin přemýšlím, jestli v mém současném vztahu nenadešel čas rozchodu a hle, je tu o tom článek [S04]
    můj důvod je trochu specifický. slečna jednoduše nemá na vztah čas, protože má spoustu dalších aktivit a starostí. nechci, aby se kvůli mě vzdávala věcí, které dělá už celé roky, zejména sport.
    předchozí vztah vedla s klukem, se kterým je pojila právě její hlavní aktivita, tedy sport, takže na sebe si čas nacházeli. o mě očividně zájem má, já o ní taky, ale ukazuje se, že to prostě nejde skloubit. začínáme mít kvůli tomu čím dál víc sporů a už jen vzpomínám na zamilované první tři měsíce [S06]
    je fakt, že rozchod se musí brát i pozitivně, i když je to věc smutná. tím pozitivem však je, že díky němu se vám otevírá cesta k nové zamilovanosti. ostatně zamilovanost, kterou jsem prožil v předchozích měsících, byla možná jen díky předchozímu rozchodu :)
    na druhou stranu, když si uvědomím celý ten proces budování vztahu, tak se člověk neubrání pocitům, že rozchodem by se to všecko zahodilo. to poznávání, vzájemná nervozita a přitom neuvěřitelná dávka štěstí co stojí na začátku, je nejspíš důvod, proč bývá rozchod tak bolestivý a spousta lidí, znám jich strašně moc, zůstává i v nespoojeném vztahu, jen proto, že je jim líto to všechno zahodit, i tak je to jen prodlužování agonie :((
    všem přeju hodně sil a odvahy do nezbytných rozchodů...

    Reaguj na tento komentář
    Re: ještě jeden důvod
     od autora ax

      Pokud slečna nemá čas, není to sice žádná radost, ale i opačný extrém je špatně. Pokud toho času spolu trávíte až příliš, a děláte společně prakticky všechno, je to mnohdy ještě větší problém. Na to už jsem taky doplatil, a odstupem času říkám, že mnohem raději budu mít holku, co se s ní pořádně vidím jen o víkendech, než tu, s kterou sedím celý den v práci, pak se spolu věnujeme nějakým koníčkům, a večer jdeme spolu bydlet. Takže doporučuju ještě zvážit, jak to s tím časem vlastně je, jestli náhodou těch společných chvil není docela dost, jen ty se mimo ně neumíš zabavit a ona jo. Dost často to tak bývá.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: ještě jeden důvod
       od autora Petr

        Tak, tak. Ale rozumím předchozímu příspěvku, protože jsem podobný extrém zažil - chodil jsem s holkou-baletkou, co hostovala po všech čertech. Byla dva týdny pryč, přijela na víkend a pak jsme se zase tři týdny neviděl. Nebyl to vztah, ale čekání, přestože já mám práce, koníčku a všeho dost a zabavit se opravdu umím. Po domluvě jsme to raději odpískali.

        Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora emu

    taky si myslím, že se zabavit umím a můj případ je bližší tomu, co popsal petr. za celý srpen jsme se viděli včera a budeme se moci vidět ještě jednou 25.8. a to je za celý měsíc všechno. byla 10 dní na turistické expedici v rumunsku, teď chvíli doma a zase odjíždí na soustředení. pak jí čeká v září spousta zkoušek a k tomu 2 krát týdně tréninky, plus víkendy, jako u všech sportů. nejde o to, že bych se neuměl zabavit bez ní, ale my spolu nebydlíme a tak pro mě je minimum vidět se průměrně jednou týdně celý den, nebo dvakrát týdně na pár hodin. nepřijde mi to tolik, pokud ani na to se čas nenajde, nepovažuju vztah sa naplňující a je těžký udržet věrnost

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora misty

    Když už jste u toho času, mohli by jste mi prosím trochu poradit co dělat v případě, když ten kdo nemá čas je kluk? - je to známka toho, že už o holku nemá zájem?

    Moje dobrá kamarádka mi už téměř rok fňuká jak ten její na ni nemá věčně čas a mě už to opravdu nebaví. Nevim co ji už mám odpovídat a jak poradit. Jsou mladí (věk 20) a jsou spolu už skoro 4 roky. Ona se ho nechce vzdát (její první).
    On vydělává, pořád je v práci - nebo to apsoň tvrdí. Říká ji ať má strpení, že chce aby se měli jednou dobře. Ale přitom kamkoli jdou, tak platí vše kamarádka (někdy na půl) a on ji doposud nedal ani dárek k vánocům. Když jsou spolu vypadaj jako spokojený pár, vídají se několikrát do týdne (podle mne je to dostatečně často), ale ona byla zvyklá, že se téměř 3 roky vídali denně a teďka to tak není. Myslíte, že i když to trvá už skoro ten rok, že se to zlepší nebo, že to bude spíš horší? On se s ní na to téma odmítá bavit.
    Děkuji moc za případnou odpověď

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora emu

      ve 20 vydělává, aby se jednou měli dobře? hmmm už to je dost podezřelé... ale tak po těch letech je možný, že třeba šetří na společný bydlení, bych to tak viděl, pokud teda nekecá :)
      několikrát týdně JE dostatečně často, takže tvrzení, že na ní věčně nemá čas, je úplně mimo. očividně se představy o optimálním množství společně stráveného času hodně liší.
      a to je něco, co mi na tomto webu chybí, nějaký článek o tom, kolik času by spolu partneři měli trávit, jak se to mění v průběhu vztahu, do jaké míry je čas, který každý z nás chce s tím druhým trávit, příznak zájmu atd. mě by to docela zajímalo

      Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora ax

      Jaký si to uděláš, takový to máš. Kamarádka klasicky jen fňuká, ale nic řešit nechce, chce si jen postěžovat, jak to tak ženské dělají, že?

      V páru je vždycky nějaké omezení, nějaká nutnost se přizpůsobit. A je jen o dohodě, jak to bude vypadat. A když se dohodnout ani při nejlepší vůli (obou!) nelze, je na místě to skončit. Na tom není co vymýšlet.

      V první řadě je tedy třeba, aby se kamarádka zamyslela nad tím, co vlastně od života chce, jaké má představy do budoucna, jakým způsobem chce žít, jaký chce mít denní režim, jaké má priority. A pak je třeba toto konfrontovat s představami partnera a zjistit, nakolik to lze skloubit. Pravda, je jim sice jen 20, to se bude ještě hodně měnit, ale stejně je to třeba.

      Co se mého odhadu týče, jednoznačně se to ještě zhorší. Špatně je už to, že se s ní odmítá na to téma bavit, už to je velký problém. Dále nechápu ani trochu, proč za něj kamarádka platí, to je mi opravdu naprostou záhadou.

      A nakonec k tomu vidění se denně. S tím se opravdu nedá počítat, pokud člověk má práci a nějaké zájmy. Jediný a logicky vyplývající způsob, jak se vidět denně, je začít spolu bydlet. Což sice nemohli udělat v 16, ale ve dvaceti už klidně mohou, pokud již vydělávají a stojí o to někam ten vztah posouvat. Pokud o to nestojí a nikam směřovat nebudou, ten vztah se stejně časem rozpadne, už takhle je možná "přechozený.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Killer

    U toho nezájmu bych doplnil "přestala se smát vašim vtipům". To je první náznak poklesu a já osobně jsem to v téhle situaci už nikdy nezvrátil.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora buchtar10

      souhlasím s Killerem
      jakmile slečnin zájem klesá, tak bývá docela těžké dostat její zájem znovu na stejnou úrověň, je to skoro ¨nemožné¨

      Reaguj na tento komentář
nechci ji ztratit
 od autora tonda

    Ahoj ted muz pribeh mam pritelkyni 4 roky a dvouletou holcicku pred tydnem mi oznamila ze me nemiluje a ze odeme odchazi za jinym vubec nevim co delat obe je miluju malou vidat budu ale ji take takze u mke to cas asi nezpravi premyslim o psychyatroj nebo tak nejake prasky nesu to spatne porad brecim nespim kourimjako kamna a nejedl jsem 4 dni ani sousto do sebe nedám sice jsem si to tady procital ale bez zlepseni nesu to opravdu spatne nevim co dal jsem na dne moc ji miluju odejde mi z naseho bytu a budu tu sam se vzpominkami poradte prosim moc........muj mail Qincek@seznam.cz jsem od hk a je mi 26 dekuji moc[S05]

    Reaguj na tento komentář
    Re: nechci ji ztratit
     od autora olej

      To je strasne smutne, skuste parovu terapiu, ak to priatelka nepovazuje za uplne beznadejne tak tomu este da sancu. Ak nie ...tak jej odmietave postoje este narast, potom kasli na nu a nevnucuj sa, mas 26 si na zaciatku. casom to prejde,len nesed doma a nelutuj sa!!!

      Reaguj na tento komentář