Existuje ideální partner?

Každý z nás má jistou představu o svém budoucím protějšku. Nakolik se ale naše představy blíží skutečnosti? Ovlivňuje nás tisk, televize, literatura ale taky přátelé a životní zkušenosti.

Nakolik váš partner odpovídá představě ideálu?

Když přemýšlíme nad tím, jak by měl náš budoucí partner vypadat, jaké by měl mít vlastnosti, víceméně si ho idealizujeme. Každý ví, jaké klady by měl jeho partner mít. Ovšem ukažte mi člověka, který u svého ideálního protějšku přemýšlí i nad špatnými vlastnostmi.

Muži většinou vyjmenují několik psychických vlastností, ale ocení především krásu ženy. Když se zeptáte žen, vyslechnete si pravděpodobně pouze seznam vlastností.

Ti skromnější řeknou: „Je jedno jaký je, každý má své nedostatky a hlavně aby mě měl rád.“ Náročnější vám vyjmenují mnoho vlastností. Názorným příkladem je tomu má kamarádka Dana (jméno je fiktivní), která nedávno dosáhla plnoletosti. Tohle je úryvek z naší konverzace.

Jakou má asi šanci, že ho potká. Všimněte si výrazů „musel“ a „měl“.

"No tak určitě musel by mě mít rád takovou, jaká jsem (to je pro mě nejdůležitější), asi hezkej, zajímavej, uměl mě rozesmát, měl by mě chápat, být chytrej, mít hodně zálib (ale aby měl čas taky na mě), nepodezíravej z nevěry, určitě by mě musel milovat, asi být sexy (bez té jiskry by to nešlo), taky by byl upřímný v určitý míře, všímavý, a měla bych se s ním stále o něčem bavit. "

A co skutečný partner? Po jisté době ve vztahu spadnou růžové brýle a my vidíme nedostatky. Máme tři možnosti, z nichž jen jedna je správná.

  1. smíříme se s tím - nejlepší řešení, pro fungující vztah nezbytné
  2. změníme partnera - těmto lidem přeju hodně sil (ironie)
  3. rozejdeme se s ním - tady někdo neumí přijmout život. Samozřejmě pokud to jsou extrémy, jako je chorobná žárlivost nebo alkoholismus, je situace jiná.

Když si projedete profily na lide.cz a zjistíte, jaké vlastnosti chtějí registrovaní od partnerů, zjistíte, že takoví lidé jednoduše neexistují. Když se někdo takový najde, je to jen přetvářka. Najdou se i tací, kteří na požadovaných vlastnostech trvají, jiní ani partnera nehledají, nebo staví se k této tématice neutrálně.

Recept na štěstí je jednoduchý. Ztotožněte ideál s realitou. Nejdou k sobě? Stojí za zamyšlení, zda jsou vaše požadavky vůbec splnitelné a jsou-li důležité. Pokud nakonec bude váš ideální a skutečný partner podobný, má váš vztah budoucnost. Pokud ne, začněte si hledat jiného partnera, protože dříve či později to udělá ten druhý.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora ax

    Zcela ideální parter neexistuje, vždycky je to otázka nějakých kompromisů. Parter prostě není loutka, co si vyřežeme přesně podle svých představ, a která poslouchá na slovo. Schopnost dlouhodobého soužití pak záleží na tom, jak si kdo je toto schopen uvědomit, přijmout za své a řídit se tím, ale také tím, že dokáže posoudit, v čem vlastně ty kompromisy dělat a v čem je nedělat, to je neméně důležité. Nesouhlasím, že rozchod znamená vždy neumění přijmout život. Ne, důležité je i umět posoudit, v čem ty kompromisy dělat a s čím se smířit, a v čem naopak umět být rázný a radši se poohlédnout jinde.

    Ony příklady douhodobě hledajících lidí na seznamkách, lide.cz a podobných jsou pak přesně příklady těch, kteří neumí ani jedno. To je také většinou důvod, proč jsou sami, nejsou totiž zpravidla schopni soužití s někým, nejsou schopni u druhých tolerovat sebemenší chybičku (a sami jich přitom mají požehnaně), hledají ideál, co neexistuje, a nepřipustí si, že existovat ani nemůže, že požadavky, které na něj kladou, jsou často zcela protichůdné. A to je také důvod, proč nemá smysl k takovým seznamovacím stránkám upínat příliš velké naděje, když tam z 99% najdete právě tyhle typy, s kterými to soužití pak stejně nepůjde.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora antioidipus

      ale s těma seznamkama je to škoda, že to zatím dopadlo takhle, protože seznamky jako takové jsou velice dobrým a užitečným projektem. Seznamka konečně vytvořila lidskou, neponižující, rozumnou a spravedlivou formální možnost pro vytvoření přiležitosti k partnerskému vztahu. To je to, co se této kultuře stále drasticky nedostává. Idea seznamky je skvělá, ale nevím proč se tam sdružujou oni prapodivní lidé. Prostě na to asi ještě nejsme připraveni.

      Ale jinak jsou ty texty v seznamkách velice usměvavé... ženské tam vůbec neváhají nestydatě vypisovat požadavky jako: hledá se pohledný, inteligentní, zábavný, takový, který by mě uměl rozesmát... no ty vole, když bych si dával inzerát do seznamky že hledám ženskou, tak by mě ani ve snu nenapadlo to podmiňovat inteligencí nebo nějkou její schopností, aby mě rozesmívála... Je to prostě škoda, že tak dobrý "vynález", jako je seznamka, opanovaly samé krávy.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora ax

        To je celkem logické, že se tam vyskytují především podivíni s problémy, ten, kdo je normální a problémy nemá, jaksi nemá důvod se tam vyskytovat, seznámí se jinde a přirozeněji.

        Problém těch seznamek je především to, že dávají těm nesoudným snadno dostupnou iluzi, že stačí napsat inzerát, a jednou se někdo najde. Absolutně nic je nemotivuje zamyslet se nad sebou, co dělají špatně, v čem mají problém, to by totiž vše stálo nějaké úsilí, a myšlení bolí. A napsat inzerát a sortovat jiné je přeci ták jednoduché.

        Jinak s tím, že Seznamka konečně vytvořila lidskou, neponižující, rozumnou a spravedlivou formální možnost pro vytvoření přiležitosti k partnerskému vztahu ani náhodou nesouhlasím. Je to přesně naopak, všechny tyhle falešné a snadné iluze zbavují lidi schopnosti normální komunikace. Výsledkem je akorát tak to, že řada lidí je schopna se s někým bavit jen přes internet, a při osobním setkání jsou úplně v pr.... Schopnost normální komunikace v reálu je naopak to, co se této kultuře začíná drasticky nedostávat - na druhou stranu je to ale konkurenční výhoda pro ty, kdo to umí.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora antioidipus

          já jsem se nevyjádřil přesně - tu revolučnost a prospěšnost seznamek chápu v tom, že formálním a jaksi rozumným způsobem vytváří možnost, čili příležitost k seznámení. Ona nezaručuje, že se někdo s někým dá dohromady, ale poskytuje vlastně jakoby možnost se jednoduše a bez stresu seznámit. Zkrákta každý, kdo na seznamku příjde, tak ví, o co jde a ví o co jde i ostatním. A proto není problém se na někoho obrátit s žádostí o rande. V tom je to super, že není problém někomu napsat, protože každý ví že to může očekávat. Na tom není nic špatného, to přece oproti realitě seznamování výrazně ulehčuje. Každý hned ví že ten druhý není zadaný, přibližně i ví jak vypadá, co dělá, co je asi za typ člověka, jestli mají něco spoleného, může se na všechno v klidu připravit atd. A to všechno může opakovat v libovolném množství. Vem si kolik sil a nervů stojí člověka tohle všechno vykonat v realitě, když musí začínat pokaždé od píky, teprve postupně zjišťovat co je holka zač, jestli je srozumněná s tím že by s ní rád šel na schůzku apod... no tady je přece daleko lepší si tohle všechno vyjasnit už na netu, v tom je ta obrovská výhoda a to odlehčení. Prostě oba dva ti lidi co se seznamují už mají ulehčen nepříjemný a stresující start. A s komuniakcí přece tady žádný problém není - to, že si člověk domluví rande na internetu a vyhne se všem nepříjmenostem s hledáním hoky někde po ulicích - to ještě přece neimplikuje nějaký charakterní nebo komunikační problém, však nakonec jestli má komunikační problémy tak se to stejně na tom rande odhalí.

          Seznamku bych přirovnal k adventurní cestovní kanceláři: když se chce člověk dostat na Everest, tak má dvě možnosti - buď si všechny ty papíry, povolení, formality, letadala a materiály zařídí vyčerpávající cestou sám, nebo to nechá na cestovce, která to za něj zařídí a v klidu ho dopraví pod samotnou horu. Jeslti člověk horu nakonec zdolá - to už je jen na něm, na jeho schopnostech. Ale může být vděčný cestovce že existuje a dala mu za férových podmínek důstojnou možnost si tu horu zkusit vylézt.

          Já spíš jádro špatné pověsti seznamek vidím v tom, že prostě mentalita dnešní společnosti na to ještě není připravená. Źenské si totiž myslí, že musejí být za každou cenu někým dobývány, že se jím někdi začne dvořit a klanět a odmítají se o tom seznámení narovinu bavit. No a chlapi si zase ve své tuposti myslí že to jsou oni kdo mají být dominanít smaci, že msuí někde někoho lovit, že jsou asi mistři světa když někoho sbalí... prostě seznamky jsou svěžím liberálním vánkem, kterýžto vánek ovšem přebíjí liberálnost vlasntí lidem, proto se seznamky zatím bojí.

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora loulou

            A proc by jsi se rozumnym zpusobem nemohl seznamit i nomrmalne mezi lidma nez nekde na netu na seznamce.
            Z toho tvyho prispevku mam pocit, ze jsi nikdy na seznamce na netu nebyl. To co vsechno pises je pravda, ale v realu to tak proste nefunguje. Kdyz se registrujes jako novy uzivatel nekde na seznamce, tak ti vyjede registracni formular, kde mas vyplnit informace o sobe. A v tomhle je ten zakladni problem. Spoustu lidi si tam strasne nehoraznanym zpusobem pridava. Clovek si tam sam o sobe vyplni informace o sobe, ty s tim clovekem jdes na schuzku a realita je bohuzel jina. Dalsi sekci jsou fotky. Zvlaste u slecen je zvykle, ze si fotky nejak pocitacove upravi a pak jdes s nimi na rande a koukas, ze ta slecna vypada trochu jinak. Nebo v horsim pripade si tam da slecna fotku nejake mene zname dlouhonohe modelky a vesele si s tebou pise, vylaka te na schuzku, na kterou ani nedojde.
            Pises, ze neni problem, se obratit na nekoho s zadosti o rande.....Ano to neni, ale v realu to taky neni problem. [S08] A stejne jednou s tou holku na to rande musis jit, tak proc si v realu nevybrat nejakou, se kterou mas aspon malou sanci, ze z toho neco bude, nez zbytecne mlet o blbostech s nekym na netu.
            A hlavne dneska uz seznamky vubec neslouzi k tomu se s nekym seznamit, nebo najit nejaky vztah.Drive byly mozna seznamky fenomen pro zaneprazdnene lidi a dnesni "uspechanou" dobu, jak se pise v nekterych divcich casopisech. Ale pokud si clovek nedokaze najit cas na to, aby si nasel normalni vztah, tak je taky z meho hlediska do vztahu nepouzitelny. Dneska na tech seznamkach travi cas dnesni nactileti a pubertaci. Zakladaji rozsahle diskuze a chatuji. Zhorsuji se jim komunikacni dovednosti a nebo se tam vyskutuji vecne naivni lide, kteri si mysli, ze tu najdou nejaky vztah a neschopni se sebou neco udelat a do normalniho vztahu nepouzitelni.

            Skratka a dobre cele baleni, svadeni je jen o sebevdomi. Jsem toho nazoru, ze opravdu KAZDY si nekoho najde, ale musi pro to neco udelat. Nekdo min a nekdo vic.
            A ten cely prvni dlouhy odstavec, co jsi napsal muzes aplikovat i v realu a ma to mnohem vice pozitiv nez vykecavani se s nikym na netu.

            Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora Archeopteryx

            Proč by to mělo být na seznamce jediné lidské a neponižující? Já to chápu přesně naopak. Normální seznámení je přirozené, spontánní, v běžném mezilidském kontaktu. Jakákoli nucená, umělá snaha, ať už jde o seznamky či uhánění holek na ulici, mi přijde divná. Na druhou stranu, přirozené příležitosti leckdy nejsou a člověk tomu holt musí trochu pomoct. Zprostředkované seznámení taky není nic nového pod sluncem a bylo tu od nepaměti. Nemyslím že by seznamka byla něco vyloženě zoufalého a potupného, pouze jsem velmi skeptický k její účinnosti. A to nikoli na základě nějakých teoretických spekulací, ale na základě praktických poznatků, vlastních i cizích. Je to sice možná hezká idea, ale jako mnoho jiných, v realitě moc nefunguje.

            Na seznamkách se totiž zdaleka nevyskytují jen lidi co se vážně chtějí seznamovat, ale především různí pitomci co akorát zabíjejí nudu. Solidních lidí k seznámení tam moc není, většinou samé "nekvalitní zboží". Holky jsou většinou ošklivé, povahově nesnesitelné či jinak neakceptovatelné, řada z nich má nadměrné nároky a věčně hledá pana dokonalého. Údaje a fotky mohou klidně klamat, zdaleka ne všichni jsou upřímní a čestní. Hledat na seznamce kvalitu je jako hledat jehlu v kupce sena. Lepší to není ani v placených seznamovacích agenturách (jak zjistil jeden kamarád).

            Seznamky mají pár výhod a jinak samé nevýhody. Výhodou je snadný kontakt. Řada lidí má totiž problém natrefit na zajímavou osobu a zvládnout ji oslovit. To je na netu mnohem snazší, dál už se to ale komplikuje. Neosobním oslovením je mnohem těžší patřičně zaujmout, než při konverzaci v reálu. Dále holky bývají obvykle zavaleny spoustou vzkazů od kluků, takže uspět je především dost o náhodě. Když už dojde na výměnu vzkazů, je třeba si co nejdřív vyměnit fotky (pokud už nejsou v profilu) a směřovat to k rande, dlouhé vykecávání nemá cenu. Bohužel efektivita je obvykle velice nízká. Lepší je si místo marné snahy dát sám poutavý inzerát a čekat zda se nějaká rybička nechytí na udičku. Obecně si potom od toho moc neslibovat. A už vůbec se vykašlat na erotické seznamky, je to samý podvod nebo nabídka placených služeb.

            Lidi kterým se podařilo dát na seznamce dohromady existují, nějaké znám i osobně, ovšem to ještě nic neznamená. Výjimka potvrzuje pravidlo. Dále je důležité, jací lidé to jsou a jak ty jejich vztahy vypadají. Obvykle se jedná o lidi všelijak handicapované (nemysím zrovna vyloženě tělesné postižené ale obecně problematické a méně atraktivní), kteří mají nízké nároky a jsou rádi že vůbec někoho mají, dále lidi nějak hluboce založení, co nehledají fyzickou přitažlivost ale spíš porozumění a přátelství. Aby se na netu dali dohromady dva normální atraktivní lidi a vzešlo z toho něco pozitivního se děje akorát ve filmech (=pohádkách).

            Na něco jsou ale seznamky přeci jen dobré. Pokud hledáš třeba holku na tancování, společnost na výlet, dovolenou, na sport apod. To celkem funguje (osobně ověřeno), ale hledání partnerky na vztah či jen na sex nikoli.

            Špatná pověst není jen dílem předsudků a není to dočasná záležitost. Už jsem psal že zprostředkované seznámení funguje dlouho. Možná že v počátku byly seznamky serióznější, ale nyní je to už hodně zprofanované a zdeformované. Ty ženské a mužské stereotypy jsou jistě hloupé, ale platné obecně, na seznamkách i v reálu. Před tím neutečeš.

            Ohledně seznamek se tu už v minulosti diskutovalo, tak zapátrej, najdeš jistě dost zajímavých příspěvků. Nechce se mi znovu vše podrobně vypisovat.

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re:
             od autora antioidipus

              no v tom je právě ten základní problém - že seznamky samy o sobě, jakožto "instituce", jsou počinem dobrým, jsou krokem kupředu a myslím že neobsahují nějakou vnitřní systémovou chybu, které by je znehodnocovala. Jenomže kolem seznamek se rojí právě ty typy lidí, které popisuješ, a tito lidé teprve dělají seznamkám špatnou pověst, to je třeba si uvědomit a rozlišovat to. Seznamky jsou kaženy nevyspělými lidmi, ale samy o sobě si seznamky kritiku nezaslouží. Ale kdyby se na seznamkách scházeli normální, duševně nenarušní lidé, tak si myslím, že by byly lepší cestou se seznámit než tou pravěkou, kterou běžně dnes provozujeme.

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re:
               od autora Archeopteryx

                Kdepak, vnitřní systémová chyba tam je. Že to nepočítá s přirozenými zákonitostmi a záludnostmi lidské povahy. Podobně třeba komunismus je taky hezká idea, ale v praxi nerealizovatelná ze stejných důvodů a každý pokus o jeho nastolení se zákonitě zvrhne. Ty typy lidí se kolem seznamek nerojí pro nic za nic, nejedná se jen o nějakou mimořádnou chybu, ale logický zákonitý důsledek. Hele, nechci se přít, samotnému by se mi líbilo, kdyby to fungovalo tak jak popisuješ, v lecčems by to pomohlo a vyřešilo dost problémů. Ale bohužel, realita je jaká je, v důsledku toho jsou seznamky až na výjimky slepou cestou a nemá cenu si nic nalhávat. S lepší cestou nesouhlasím. Nejlepší je podle mně přirozeně neplánovaně potkat nějakou holku, nenuceně se dát do řeči, příjemně si popovídat, přitom si ji prohlédnout a aspoň trochu poznat (případně ji trochu znát už delší dobu a pouze se s ní sblížit poněkud víc), vycítit zda má zájem a na základě toho to pak buď nechat plavat, anebo si vyžádat kontakt, pozvat ji na rande atd. Teprve pokud není k dispozici dost přirozených příležitostí, nastupuje potřeba to nějak vykompenzovat, ať už pomocí seznamek či oslovováním holek kdekoli to jde. Pokud ti dělá potíž přímá vlastní aktivita (vůbec se nedivím a chápu), tak to zkus zprostředkovaně přes kamarády. Pokud ovšem člověk nemá dostatečně bohaté a živé společenské kontakty, to je potom těžké.

                Reaguj na tento komentář
                Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
                 od autora emu

                  ke všem příspěvkům tady podotýkám, že právě moment seznámení v realitě bývá zážitkem, na kteří pak partneři dlouho vzpomínají. se svou holkou už jsme se nečetněkrát zasmáli při vzpomínání, jak jsme tehdy byli nervózní a co se nám honilo hlavou. ti, co se seznamují na netu, jsou o toto dost ochuzeni :)

                  Reaguj na tento komentář
jakého partnera hledáme
 od autora emu

    co si budeme povídat, všichni hledáme když už ne ideálního, tak aspoň "nejlepšího možného" partnera. je dobré si uvědomit, než nějakého opustíme kvůli jeho chybám, zda ve svém okolí známe člověka, který by byl zaručeně lepší a navíc bychom u něj měli šanci. to neznamená, že bysme se právě o takového měli snažit, ale může nám to naznačit, že náš partner není tím nejlepším možným.
    je to skutečně v praxi velice obtížně a často ti nejnáročnější tak dlouho hledají, až skončí u někoho, kdo by jejich původním představám nevyhověl ani náhodou.
    jelikož v posledních týdnech jsem ve fázi zachraňování skřípajícího vztahu, téměř denně si pokládám otázku, zda se o součansou partnerku snažit, nebo jí nechat být. při uvědomění si problémů, které ve vztahu jsou, si říkám, že se na ní vykašlu, ale pak se objeví varovná kontrlka v hlavě - pozor, jaká je vůči ní alternativa? jednou jsem na nějaký akci, kde ona nebyla, koukal po holkách, kterou bych bral a nějak mi došlo, že žádná z nich o moc lepší než moje holka neni, jestli vůbec o něco...
    snad jen bych dodal, že výběru parnera pro život bychom měli věnovat velkou pozornost, neboť vedle naší práce se stane tím hlavním, co bude určovat naši spokojenost v životě...

    Reaguj na tento komentář