Se smajlíky se kroťte

Smajlíky či emotikony používáme v komunikaci naprosto běžně, aniž bychom nad tím detailněji přemýšleli. Tyto výrazy se doslova zabydlely v našem psaném textu a doplňují ho. Avšak jak jsem zjistil, lze z nich vyčíst více, než si myslíte.

Nepřeháníte to? 

Na jaře jsem pro nejmenovanou českou univerzitu v rámci výzkumu genderu vytvářel studii o používání emotikon v prostředí českého chatu. Z celého několikaměsíčního výzkumu jsem vyvodil mnoho závěrů, přičemž některé z nich se dají aplikovat v balení. Právě o ně se s vámi podělím.

Smajlíci zastupují mimiku

Asi nikoho nepřekvapí, že emotikony ve skutečnosti zastupují mimiku a mají tak zprostředkovávat emoce. Na chatu se nemůžeme na někoho reálně usmát, pokud zrovna nepoužíváme webkameru. Takže mu místo toho pošleme usměvavého smajlíka. Podobně i další výrazy představují naši momentální náladu či to, co chceme druhému zprostředkovat.

Když nemůžeme odhadnou přesnou emoci ze smajlíků, jako je tomu například u facebookovského chatového žraloka „(^^^)“ (zadávejte bez uvozovek), soudíme podle okolního kontextu. Samozřejmostí pak je, že veškeré emotikony nemají pevný význam, ale vždy záleží na tom, kdy byly použity. „:D“ může být výbuch smíchu, stejně tak jako výsměch nad hloupostí toho, s kým si píšeme. Aby to nebylo tak jednoduché, samozřejmě my můžeme námi poslaný smajlík myslet jinak, než jak ho chápe druhá strana.

To se kupodivu stává poměrně často.

Ženy poznají flirtování

Jedním z hodně zajímavých zjištění bylo, že ženy pomocí emotikon jednoduše poznají, zda se s nimi muž pokouší flirtovat. Muž, který se snaží ženu získat, totiž používá mnohem více smajlíků. A to i 3x více, než za normálních okolností. Zatímco v běžné komunikaci píší více smajlíků ženy, ve flirtovací či erotické komunikaci jednoznačně vítězí muži. A abych to ještě zkomplikoval, pokud muž se ženou flirtuje, a žena má zájem, píše muži rovněž více emotikon.

Extrémy nejsou dobré

Pokud patříte k mladým mužům a nepoužíváte emotikony vůbec či pouze výjimečně, mohou vás ostatní v komunikaci vnímat jako velmi vážného, potažmo až jako suchara.

Pokud naopak používáte smajlíků opravdu hodně, tedy více než jednoho za každou větou či vzkazem, buď se snažíte ženu získat nebo jste zoufalec. Ostatně obojí se přeci nevylučuje.

Co z toho plyne

Shrneme-li text do konkrétních rad, tak ideální je používat smajlíky umírněně, tedy ne častěji než jeden v každém vzkazu. Když se ženou budete flirtovat, nedávejte tam těch emotikon zbytečně hodně. Žena vás pak nejenom odhalí, ale také jí díky tomu můžete připadat jako snažící se zoufalci.

Naopak, pokud vám ona posílá hodně smajlíků, baví ji si s vámi psát či se přímo snaží flirtovat. Ale určitě se neorientujte pouze podle počtu emotikon a vždy sledujte také to, co vám vlastně žena píše. Aby si z vás jenom nedělala legraci či si nepsala s deseti dalšími lidmi.

Rovněž je zcela pochopitelné, že počet odeslaných smajlíků se mění s věkem. Zatímco lidé v pubertě je používají často a neumí si bez nich téměř představit chatování, s rostoucím věkem počet zasílaných emotikon klesá. Ale samozřejmě existují výjimky.

Nechoďte na chat

Ještě jednu radu pro vás mám – nesnažte se lovit ženy na chatovacích stránkách. Pokud se se ženou vysloveně nedohodnete na setkání v konkrétní místnosti, nemá cenu chodit tam a zkoušet štěstí. V tomto ohledu výzkum potvrdil všeobecně známý fakt, a sice, že na chatovací stránky chodí téměř výhradně zoufalci. Proto se tam také u mužů objevilo mnohem více smajlíků, než třeba ve facebookovské komunikaci.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Corlleone

    Konec mě pobavil a hlavně to byla uplně poslední kapka která mě přinutila nadobro smazat celé deb**** lidé.cz, kde stejně vysedávají hnusné holky, které buď neopoužívají vlastní fotky ale hlavně dělají ze sebe něco co nejsou, teda pěkné a aspoň trochu kreativní ,zábavné nebo cokoli co od ženy chcem , krásný článek .

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Díky [S03]

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Tom

    To aby som prestal používať smajlíka po každej druhej vete. Ale keď mne to príde také vtipné [S04].

    A super článok prekvapuje ma že máš tolko článkov a stále to je zaujímavé. :D

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Myslím, že smajlík po každé druhé větě není problém, pokud těch vět nemáš v odstavci deset. [S03]

      Každopádně děkuji za kompliment. [S07]

      Reaguj na tento komentář