Posedlost penězi

Současná společnost nám říká, že bohatý muž je úspěšný muž. To je do jisté míry pravda, avšak někteří z nás začínají být penězi posedlí natolik, že si jich váží víc než sama sebe. Co je pro vás důležitější? Vy nebo číslo na vašem bankovním účtu?

Jaký máte vztah k penězům? 

Peníze. Chceme je, protože si za ně můžeme koupit skvělé a krásné věci. Kde bychom byli, kdybychom měli neomezené příjmy? Obklopeni spousty věcmi bychom seděli na křesle a neměli co na práci. Nebyli bychom šťastní, protože kdo má vše, ten po ničem netouží. A tak ani nemá motivaci cokoli dělat. Můžeme si to jednoduše demonstrovat třeba na příkladu elektřiny. Toužíte po ní? Pochybuji, máte jí dost. Jinak byste si nečetli tento článek. Ale když by vás na týden odpojili od sítě, to by se hned přemýšlelo jinak. Jen si to představte, nic nefunguje.

Chladnička, sporák, televize, notebook, dokonce i mobil se vám vybije a světlo nesvítí. Hrůzná představa.

Elektřiny máme tedy dost, ale několik bankovek v peněžence navíc by pravděpodobně uvítala většina z nás. Většinou máme zkrátka pocit, že peněz je málo. A přemýšlíme nad tím, kde by se jich dalo sehnat víc. Ti šťastnější z nás, kterých ale moc není, jsou z hloubi duše přesvědčení, že mají financí dostatek. A pak je tu skupina lidí, kteří mají nadbytek. Vězte, že to také není žádný klid a pohoda, protože musíte přemýšlet, co s tím svým balíkem uděláte, aby se vám co nejvíce zvětšil. A navíc získáváte pocit, že se vás ostatní snaží co nejvíce oškubat.

Většina z nás si tedy myslí, že máme peněz málo. Když máme něčeho nedostatek, přisuzujeme tomu větší hodnotu, než jakou to ve skutečnosti má. Nejezte celý den, večer zajděte nakoupit jídlo a uvidíte, že si domu přitáhnete obrovské množství věcí, které byste najezení nekoupili. Jednoduše proto, že dočasně (tedy do najezení) přisuzujete jídlu větší hodnotu.

Váš hodnotový žebříček se v průběhu života mění podle vaší aktuální situace. Vždy jej ale podstatnou částí bude ovlivňovat vaše dětství. Tedy, pokud jste vyrůstali v rodině, kde si rodiče stěžovali na nedostatek peněz, budete v souvislosti s touto komoditou (peníze jsou druh zboží) pociťovat negativní emoce, které máte zafixované. A to i tehdy, když jich sami budete mít dost.

K tomu si přidáme poznatek, který již znáte, pokud čtete mé články. Jednoduše můžeme říci, že u ostatních lidí předpokládáme podobné prožívání jako u nás. Tedy pokud přisuzujeme majetku vysokou hodnotu, předpokládáme, že to ostatní dělají také. Už vidíte, kam směřuji?

Když se muž, jehož rodiče si během jeho dětství stěžovali na nedostatek peněz, najde ženu, bude se jí snažit dokázat, že on má peněz hodně. Myslí si totiž, že tím v ženě vyvolá pozitivní emoce. Ano, vyvolá, pokud je dotyčná zlatokopka. Pakliže není, bude jí sice příjemné, že se o ní dotyčný tak stará, ale nic moc z toho nevyvodí.

Spousta mužů se v dnešní době doslova skrývá za peníze. Podvědomě se domnívají, že jejich majetek je pro ostatní přitažlivější, než oni sami. A to se týká nejenom dospívajících, ale bohužel i naší střední generace. Čeští muži „zamrzli“ v představě, že peníze jsou přitažlivé.Ne, přitažliví jste VY. Peníze jsou pouze jednou z částí vaší osobnosti.

Čili, udělejme si takové zjednodušené schéma, které nám pomůže pochopit, proč se někteří muži za peníze skrývají, a proč naopak některé ženy peníze až moc vyhledávají.

Toto nastavení je, ještě jednou zdůrazňuji, podvědomé. Tedy muži zpravidla nevědí, proč mají tendenci chlubit se penězi, a ženy nevědí, proč je přitahují právě majetní. Obě pohlaví si mohou vytvořit své vlastní zdůvodnění (obranný mechanismus racionalizace), nicméně ke skutečné příčině málokdy dospějí.

Podle mých zjištění se posedlost penězi týká hodně mužů, zvláště hodných kluků. Ostatně proč si myslíte, že je podle vás nejprve nutné vybudovat kariéru či školu a pak se teprve zabývat ženami? Protože si nepřipadáte sami dost dobří na to, abyste mohli mít ženu. Pakliže si jí najdete, budete mít tendenci za ní všechno platit. Jak už jsme si vysvětlili v článku „Koupím ti vše a budeš jen má“, tudy cesta nevede.

Pokud se vám zdá váš vztah k penězům jiný než neutrální, zapřemýšlejte nad tím, jaký vztah k nim měli vaši rodiče. Sledujte emoční stopu dle článku „Emoční inteligence (7) - Pouta“ a zjistíte, jaké emoce máte ve spojitosti s penězi zafixované. Může to být smutek, agresivita, rozpolcenost atd. Tohle je téma, které se týká každého z nás prakticky denně.

Jednou asi půl hodiny po milování jsem řekl přítelkyni, že mi dluží malý obnos za společný výlet. Přestože jsme takto byli dohodnutí a řekl jsem to neutrálně, naprosto jí to zkazilo náladu. Jiná má přítelkyně měla pro změnu tendenci neustále mi kupovat drahé dárky. Problém obou je v podstatě stejný, nedokázaly si vybudovat neutrální vztah k penězům.

Dobrá zpráva pro všechny zní, že ať už je váš vztah k penězům jakýkoli, s trochou snahy si dokážete vybudovat neutrální postoj, který je zdravý. Stačí si jen problém uvědomit a sám sobě stanovit mantinely.

Na závěr musím zmínit ještě jeden postřeh. Když se trochu zamyslíte nad reklamami kolem sebe, zjistíte, že drtivá většina z nich se vám snaží prodat daný produkt s tím, že se při jeho používání budete cítit „bohatší“ (od krásných kuchyní v reklamách na čistící prostředky, přes reklamy na cigarety, po reklamy na auta). Aspoň vidíte proč a na koho tato taktika zabírá. 

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Radek

    Kdyby vischni meli neutralni postoj k penezum jak pises, urcite bys ted nesedel u svyho pekynho notebooku, ale nad nejakym psacim strojem...a kdo vi jestli. Penize zenou pokrok hrozne moc kupredu, to je muj nazor.

    Reaguj na tento komentář
    Bez nadpisu
     od autora RaShCZ

      Myslím, že spojuješ pojmy "peníze" jakožto prostředek směny a "životní úroveň" jakožto tvůj stav, který s penězi úzce souvisí. Tento článek je o tom vybudovat si neutrální vztah k penězům, nikoli ke své životní úrovni (to ani nelze).

      Jinak řečeno, je přirozené, že se budeš snažit vydělat si co nejvíc, aby sis mohl dovolit vše, po čem toužíš. Ale není přirozené vytáhnout si tatíčka Masaryka z peněženky a mazlit se s ním. [S03]

      Reaguj na tento komentář
      Re:
       od autora Radek

        Chci rict ze prachy sou jedna z velkych motivaci proc jit furt kupredu, proc se firmy predhaneji lepsimi a lepsimi vyrobky. Musi se udrzet se na trhu. Kdyz za firmou bude stat clovek bez lasky k penezum tak na ten trh ani neprorazi a jeho firma neudela lepsi notebook.

        Takze ten neutralni postoj a lhostejnost k penezum neni dycky nejlepsi.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re:
         od autora RaShCZ

          No, nemyslím si, že by to byla jediná motivace, ale máš v tomto směru pravdu. Pak ale stojí za úvahu, do jaké míry je ta nezdravost promítnutá ve formě psychosomatických poruch do osoby daného člověka (mrkni na takového Michaela Roztocka, to je zářný příklad).

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re:
           od autora Radek

            Hm,ale zabije 2 mouchy jednou ranou.ma zabavu,uzivi ho to;)

            Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Juss

    Rashi, promiň, ale to, že jsi asi půl hodiny po milování připomněl přítelkyni, že ti dluží peníze (a je úplně jedno v jaké výši), svědčí o všem jiném než o tom, že máš neutrální vztah k penězům. Pokud pominu to, že to bylo v tu chvíli neomalené, ženy se to dotklo zejména proto, že v takové chvíli řešit peníze se prostě nehodí.

    Co se týče kupování drahých dárků - k tomu jen malou poznámku - pokud má žena hodně peněz, potom jí dárky, které kupuje, nepřipadají drahé, takže s tímhle závěrem bych byla opatrnější. Ale pochopitelně, pokud by kupovala dárky nad své vlastní finanční možnosti, aby tě ohromila a zaujala, potom s tímto závěrem souhlasím.

    Poslední věc - často to na diskuzi zdůrazňuji, ale nedá mi to - žena muže opravdu bude milovat pro to, jaký je, ale součástí té lásky musí být alespoň elementární předpoklad toho, že v případě, že bude rodit děti, bude muž schopen ji finančně zajistit, včetně zajištění jejích dětí. Tj. že muž, který nevydělává, je bez práce, po brigádách, s nejistým příjmem, nikdy nebude pro ženu atraktivní. Alespoň ne natolik aby o něm uvažovala jako o otci svých dětí.

    Obecně ale souhlasím s tím, že řada mužů má v současné době pocit, že jejich majetek je jediná přednost, která ženy zajímá a schovávají za něj vlastní mindráky. Tenhle typ mužů ovšem zase balí jen určitý typ žen, protože si svou vlastní hodnotu dokazují kromě luxusního auta i fyzickou atraktivitou svých partnerek. Pořád platí staré přísloví - jaký šel, takovou potkal [S07]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Vidíš, Juss, mně se zdá normální připomenout během řeči se ženou něco, na čem jsme se dohodli (ať už půl hodiny po sexu či nikoli). Nedělá mi to problém ani obráceně, tedy naopak vyrovnat dluh se ženou. Můj vztah k tomu je zkrátka neutrální, stejně jako kdybych se dotyčné místo toho zeptal, zda si dá zmrzlinu. Ale máš pravdu v tom, že se to v tu z hlediska etiky nehodilo. Spíš mě zarazila síla oné reakce.

      S ostatním v podstatě souhlasím. Málokterá žena chce být s mužem, který se o ní v případě potřeby nedokáže postarat. To je přirozené.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Reaper

        K té tvé připomínce ohledně vrácení peněz chvíli po milování....
        Tvrdit žes to řekl proto, že tvůj vztah k penězům je neutrální, no nevím. To spíš vypadá jako bys tu bankovku nutně potřeboval mít u sebe, aby ses s ní mohl mazlit. Protože jestli je to tvá přítelkyně a zrovna jste se pomilovali, dá se předpokládat, že se v brzké době asi nerozejdete a takovouto "půjčku" je nejlepší řešit "zápočtem" až bude třeba příště něco zaplatit. To za prvé.
        Za druhé, je jedno, jestli bys v tu chvíli zmínil vrácení peníze nebo cokoli jiného, třeba to, že je třeba vynést odpadkový koš, protože je už plný. Na připomínání toho, co druhý ještě musí udělat, ve chvíli, kdy byste "správně" měli ležet v posteli a myslet na úplně jiné věci, dokáže zkazit náladu asi oběma pohlavím. Představ si, že by ses s přítelkyní pomiloval a ona by ti během chvíle co bys ho z ní vytahoval řekla, ať nezapomeneš opravit tu poličku, cos slíbil a dojdeš vyvenčit psa, že už se mu asi chce čůrat. Asi bys taky nebyl štěstím bez sebe a netvářil by ses zrovna radostně i kdyby ti přítelkyně argumentovala svým neutrálním vztahem k opravě nábytku a venčení psa. [S04]

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora RaShCZ

          ad 1. Dluhy si v hlavě nehromadím, zbytečně by to ovlivňovalo vztah. Proto tyto věci řeším, jakmile si na to vzpomenu.

          ad 2. No, nevím jak ty, ale já podobné věci řeším před sexem. Myšlenka na to, že bych měl holku odfláknout kvůli opravě poličky, je u mě spolehlivým zabijákem vášně. [S03]

          Mimo to se mi snad nikdy nestalo, že by holka během toho, co ho z ní vytahuju, myslela na své starosti. Tobě jo? [S04]

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora Reaper

            add 1) Nepřijde mi to jako nezapamatovatelný údaj, ani něco, co by se ti mělo v hlavě hromadit. Pokud si nechceš v hlavě hromadit dluhy, tak řeš příčinu a ne následek a nikdy nikomu nic nepůjčuj. ;) Aneb nebudu nosit vodu v děravým kýblu, když nemám rád mokrou podlahu.

            add 2) Nevím jestli si to špatně pochopil nebo jsem to špatně napsal, každopádně si zareagoval na něco jiného než co jsem psal. Tedy polopatě:
            - jde o to, že ty na opravu poličky vůbec nemyslíš ani při sexu, ani před ním ani po něm.
            - To, že tě holka bude buzerovat hned po sexu, abys šel něco udělat (např. opravit tu poličku) je to "nasírací" jádro pudla.

            Sám si to ostatně napsal, že se ti ještě nikdy nestalo, aby holka po sexu s tebou myslela na své starosti. (a zřejmě bys z toho nebyl šťastný, kdyby tomu tak nebylo) Oproti tomu, ty si po sexu myslíš na své starosti a divíš se, že holka se pak tvářila nas*aně. Proč ? Protože si myslel v tu chvíli na své starosti, aby se ti v hlavě nehromadily dluhy nebo aby se nedejbože nestalo, že se na peníze, cos ji půjčil, zapomene. [S04]

            Já prostě jen nechápu žes byl překvapen reakcí dotyčné....

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re:
             od autora RaShCZ

              No, Reapere, nestojím o flame war. Takže jestli to opravdu nechápeš, rád ti to vysvětlím osobně. [S03]

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re:
               od autora ax

                Říkám to sice nerad [S07], ale Reaper má pravdu...

                Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re:
               od autora xvisible

                Musím souhlasit s Reaperem. Po sexu se tyhle věci (a jakýkoli jiný povinnosti jako např. zmíněná polička) neřešej. A když jo, tak to dotyčnýho logicky na*ere.

                Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora white

    "Poslední věc - často to na diskuzi zdůrazňuji, ale nedá mi to - žena muže opravdu bude milovat pro to, jaký je, ale součástí té lásky musí být alespoň elementární předpoklad toho, že v případě, že bude rodit děti, bude muž schopen ji finančně zajistit, včetně zajištění jejích dětí. Tj. že muž, který nevydělává, je bez práce, po brigádách, s nejistým příjmem, nikdy nebude pro ženu atraktivní. Alespoň ne natolik aby o něm uvažovala jako o otci svých dětí."

    toto je uvažování prostitutky

    Reaguj na tento komentář
Za pravdu se každej zlobí :)
 od autora Fram

    Mám v práci kolegu,který je doslova ujetý na peníze. Společně jsme nastouili do nové firmy a i když věděl,že to první měsíc nebude nejlepší,tak se po zjištění kolik bral sesypal na šatně. Slzy v očích a bědování,že je na tom hrozně špatně. Nemohl jsem to pochopit. Zůstalo mu po zaplacení všech poplatků ,,jen,, 23 000,- (dvacet tři tisíc) na jídlo a dojíždění pro něj i tu jeho. Jezdí městskou!!! Hned jsem ale pochopil proč si vybírá jen cizinky a pořád si stěžuje na jejich dost vážný nedostatky v chování. No a na otázku proč si nenajde nějakou se kterou si bude rozumět a nebo češku mi odpověděl: ,,A kde bych jí měl sehnat? ,, Znám spoustu hezkých,inteligentních,sympatických,mladě vypadajících,českých svobodných holek. Žádná ho ale nechce právě proto,že peníze jsou pro něj víc než jeho život. Přitom je to ale celkem hezkej a chytrej kluk. Bohužel ho rodiče vedli k tomu,že život je jen o penězích.
    Mimochodem: Mám slušný auto,vlastní barák,vysněnou motorku (stavbu).... on bere stejně jako já a nebo víc kvůli jeho věčným přezčasům a jediný co má je barák po rodičích.Města zná jen z mapy a sní o tom,že jednou pojede někam na výlet. Třeba do Prahy,nebo na nějakej hrad. A pořád nechápe jak to,že všichni ostatní pořád někam jezdí a znají spoustu finančně nenáročných holek.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Za pravdu se každej zlobí :)
     od autora white

      "sesypal na šatně" horníci? hádám správně?

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Za pravdu se každej zlobí :)
       od autora RaShCZ

        Nepleteš si náhodou šatnu a šachtu? [S04]

        Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Za pravdu se každej zlobí :)
       od autora Fram

        Hádáš špatně.... Rollformeři,ale to s tím nesovisí. Jen jsem chtěl poukázat na to,že se ten článek dotýká skutečných lidí kterých je kolem nás poměrně dost díky naší ,,konzumní,, společnosti. Každýmu je mediama cpáno do hlavy,že musí mít tohle nebo tamto,protože je to in a nebo protože to má každej. Je to jako když se kouknu do autobazarů a nenajdu tam žádný starší auto 15-ti let a přitom průměrnej věk aut v ČR je víc než 15! No a na silnici je nejvíc těch kolem 20 let stáří.Tak proč mi každej tvrdí že nový je lepší,když se toho každej zbavuje? Protože si většina lidí myslí,že majetkem se ukáže postavení a netuší že některým majetkem prokážou jen svou naivitu a hloupost. Je dobré znát hodnotu věci.....tedy i peněz[S03]

        Reaguj na tento komentář