Mužská a ženská součást

Každý z nás v sobě máme mužskou i ženskou část osobnosti bez ohledu na naše pohlaví. Naše chování a rozhodování se pak orientuje především podle toho, jakou z těchto složek osobnosti upřednostňujeme. Charakter ženské součásti je například odpovědí na otázku, proč se muži bojí jedné konkrétní ženy, zatímco větší počet žen jim problémy nedělá.

Máte v sobě ženskou součást? 

Nikdo nás nemusí učit, jak prožívat bolest či lásku. Takové věci v sobě máme zakódovány již od dětství. Stejně tak máme zakódováno, zda je v nás dominantní mužská část (animus) nebo ženská část (anima).

Animus, tedy mužská část, se projevuje odvahou, iniciativností, pevností, činy, duchovností. Čistý animus ztělesňují umělci, charismatičtí vůdci s řečnickými schopnostmi nebo duchovní učitelé. Všimněte si, že všechna tato tři povolání jsou ženami velmi ceněna a vyhledávána. Ženy chtějí muže, u nichž je výrazný animus.

Anima, tedy ženská část, ztělesňuje city, neurčité nálady, intuici, lásku k lidem, smysl pro přírodu a vztahy s nevědomím. Projevuje se jako pomíjivá a tajemná žena, smyslná a sexuální bytost, poetická a kultivovaná žena, múza, inspirace či kazatelka. Ženu s těmito charakteristikami bude většina mužů hledat.

Animus mužů podněcuje k tvůrčí práci. Známe ho běžně pod pojmem rozum. Ženské anima je spíše známé jako emoce. Neuchopitelné soubory myšlenek, intuice.

Potlačování jedné části

Jak jsem poznamenal na začátku, každý z nás v sobě má animus i anima. Jedna z těchto složek vždy dominuje (nejčastěji samozřejmě ta ve shodě s naším pohlavím). Ani na tu druhou složku bychom však neměli zapomínat. Někteří muži si zvykli potlačovat svoji složku anima a řídit se výhradně rozumem. Takový muž pak nereaguje na potřeby vztahů s okolím. Anima se u něj však projevuje ve formě výbuchů a nekontrolovatelných nálad. Tyto výbuchy mu pak muži brání navázat uvědomělý vztah se svojí vnitřní ženskou stránkou osobnosti. Když takový muž potká ženu, která sdílí určité jeho vlastnosti, propadá lásce na první pohled.

Náhle se ho zmocňuje podivný cit, kterému nedokáže porozumět, protože mu nedal ve svém životě dostatečný prostor. Muž se dostává pod vliv své ženské stránky, kterou nedokáže ovládat a komunikovat s ní. Jeho nevědomí si našlo trik, jak prosadit utlačovanou animu. Muž si může začít stěžovat, že umírá, je emočně velmi nestabilní a zranitelný. To vše platí, dokud výbuch animy nepomine a muž se opět nevrátí ke svému životu založenému na výhradně mužské složce.

Je to bludný kruh. Výbuchy citovosti se budou stále znovu a znovu opakovat, dokud si muž neuvědomí svoji animu.

I ženy však mohou mít problémy, pokud nedávají průchod svému animu, mužské složce. Taková žena se ze všech sil drží svých názorů, které ji vnukla její intuice. Žádné racionální argumenty nepřijímá. Nemá důkazy k tomu, co tvrdí. Ona to prostě . Taková žena si stojí na svém nepodloženém názoru za každou cenu. Prosazuje ho. Není schopna své názory porovnat ani s tím, co vidí venku. Všimněte si, že taková žena je zaslepena zakrnělým animem, mužskou složkou. Hrubě se prosazuje a neuznává nic, co by její názor mohlo vyvrátit. S takovou ženou nemá cenu cokoli řešit. Dokud bude zaslepena zakrnělým animem, bude veškerá snaha marná.

Podoba animus a anima

Je zajímavé, že animus na sebe bere nejčastěji podobu několika mužů (soudců, profesorů, dětí…), zatímco anima na sebe bere podobu vždy pouze jedné zvláštní a tajemné ženy. Nejčastěji to můžeme vidět v našich snech či v některých uměleckých dílech.

C. G. Jung z toho učinil závěr, že muž hledá určitou konkrétní ženu mezi všemi ženami (chcete-li „nadženu“ nebo „tu pravou“), zatímco žena hledá všechny muže v jediném (musí být milý, hodný…).

Tím se vysvětlují dvě věci. Žena má menší tendenci k nevěře než muž, protože ve spokojeném vztahu ženin muž ztělesňuje všechny muže. Oproti tomu muž má větší tendenci k nevěře, protože má potřebu zkoumat, zda jeho žena je skutečně „ta pravá“. Vyšší tendenci mužů k nevěře odhalila drtivá většina sexuálních průzkumů.

Druhou zajímavostí je fakt žena má často strach z většího počtu mužů, kdežto přítomnost jediného muže ji uklidňuje. U mužů je tomu přesně naopak. Muž má obavy spíše z jedné konkrétní ženy než z většího počtu žen.

Určitě se shodneme na tom, že závěry o nevěře i o strachu jsou více individuální a nelze je aplikovat na všechny lidi stejnou mírou. Je ale zajímavé, nakolik naše pohlaví předurčuje naše chování.

Zdroj:

CORNEAU Guy: Anatomie lásky. 3.Vyd.,Praha: Portál 2007. 248 s. ISBN 978-80-7367-254-6

Komentáře

Clanok
 od autora Noro3230

    Dobry clanok [S07]

    Reaguj na tento komentář
Neůpnost
 od autora Lorwin

    Zajímávý článek..Problém tam vždy moc pěkně vysvětlíš, ale řešení v něm nenastíníš ani trochu.Pak mi příjde ten článek neůplný.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Neůpnost
     od autora RaShCZ

      Řešení je totiž velmi komplikované a rozhodně není možné jej shrnout v rámci onoho jednoho článku. Nicméně v dohledné době se tomuto i dalším podobným problémům budeme věnovat podrobněji.

      Reaguj na tento komentář
    Re: Neůpnost
     od autora HS

      Co bys tu chtel resit ? Tento clanek byl zameren a popis skutecnosti a k reseni tu nic neni.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Neůpnost
       od autora Lorwin

        to HS: Píšeš že to "má být" popis skutečnosti (ironii je že nejsi autor)Připadá ti ten článek jako příběh, nebo snad dokonce pohádka?..Řekl bych že ne.Takže k řešení je toho mnoho. např. "Je to bludný kruh. Výbuchy citovosti se budou stále znovu a znovu opakovat, dokud si muž neuvědomí svoji animu." Jak si tedy uvědomit svoji animu? To je třeba důležitá otázka, nemyslíš? A pokud někdo v článku nastolí problém, čekám že se aspoň trochu nastíní řešení (neříkám že je to jednoduché, ani že to jde obsáhnout do jednoho článku) jen, že je potřeba aby byl článek trochu konstruktivní nebo jinak řečeno aby v nás nevyvolal více otázek než získaných informací.

        to RaShCZ: Chápu že řešení není jednoduché, ani jsem to netvrdil. (:

        Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora lamka

    prijde mi to jako takove jing - jang

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      To ne. Jing - jang je o energii, tohle je o částech osobnosti. Osobně pociťuju sílu jing - jang při předehře a sexu. Ale to už zabíhám zase moc daleko.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora lamka

        jing-jang je hlavne koncept, ktery muzes na silu-energii aplikovat, ale to same muzes pouzit na radu dalsich veci, napr. umeni a nebo na osobnost cloveka ... vzdyz i v tom tvem clanku je krasne popsane, ze v kazdem cloveku je zensky i muzsky prvek...v zene prevlada zensky s casi muzskeho u muze naopak

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora RaShCZ

          Určitě máš pravdu s tím konceptem, ale já ho mám hlavně spojený s energií při sexu. [S04] Hlavně ale jde o to, že oba elementy se mají doplňovat, být v rovnováze. Kdežto animus a anima nemají být v rovnováze, jeden musí převládat a utvářet tak dominantní složku naší osobnosti.

          Reaguj na tento komentář