S roztřesenými koleny nikoho nesbalíte!

Přílišná nervozita může za naprostou většinu nepovedených oslovení či schůzek. Zbavit se jí se může na první pohled zdát těžší, než to ve skutečnosti je.

Nervozita má mnoho příčin. Mezi ty nejčastější patří málo zkušeností, nízké sebevědomí a velmi zkreslené představy o ženách.

Muži s menším množstvím zkušeností se pohybují v začarovaném kruhu. Chtějí oslovovat pouze dívky, které jsou pro ně sexuálně přitažlivé (tedy na stupnici 1-10 s číslem 7 a výše). Ostatní zarytě přehlíží. Ovšem díky tomu, že těchto dívek je v jejich okolí omezené množství, si musí dávat velký pozor na to, aby někde neudělali chybu. A zde vyvstává problém. Dávají na sebe podvědomě pozor, tudíž se neuvolní a jsou nervózní. Nervózně působí i na slečny, kterým pak připadají tito muži divní. Jejich pozvání na rande nepřijmou. Číslo jim dají buď falešné, nebo v lepším případě pravé s tím, že je odmítnou později po telefonu.

Je to pro ně snazší. Čím více takovýchto situací muž zažije, tím hůře je na tom psychicky. Oslovuje dívku již s tím, že ji stejně nesbalí. K jeho nervozitě se tak přidává i strach a veškerá snaha vychází vniveč.

Co s tím

První věc, kterou byste si měli uvědomit, je, že nikdo se nestane mistrným svůdcem přes noc. Ani když přečtete všechny články na Svadeni.cz, nestanete se mistrem ve svádění. Chybí vám totiž praxe. Tu získáte jedině venku.

Nyní je potřeba, abyste si uvědomili jednu věc. Dívky, které pro vás nejsou dostatečně sexuálně přitažlivé, není třeba přehlížet. Ba naopak vám pomohou dostat se k vaší vysněné. Co když to bude zrovna kamarádka vaší nové známosti? A i kdyby ne, na těchto dívkách se naučíte správné oslovování a správný postup. V konečném měřítku tedy vždy uspějete. Buď získáte to, co jste chtěli, nebo alespoň zkušenosti, které vám pomohou přiblížit se k cíly.

Druhá věc, kterou je potřeba si uvědomit, je, že dívka, kterou byste vy ohodnotil nejvyšším stupněm 10, může být pro vašeho kamaráda průměrná nebo i podprůměrná žena. Někdo může namítat, že biologické znaky ženství přitahují drtivou většinu mužů a proto tedy jsou stupnice mužů v hodnocení stejná. Ve skutečnosti tento fakt hodnocení partnerky sice ovlivňuje, ale je to jen jeden z mnoha faktorů určujících „krásu." Vzpomínáte na českou Miss World 2006 Taťánu Kuchařovou? Byla zvolena za nejkrásnější dívku světa, ačkoli by jí mnoho lidí hodnocení 10 nedalo. Pokud vás krása a obecná přitažlivost zajímá více, přečtěte si diskuzi k článku Sladká vůně feromonů, kde toto téma rozebíráme hlouběji.

Jak přemýšlíte o ženách?

S nervozitou souvisí i naše smýšlení o ženách. Představme si ještě jednou situaci, v níž nepříliš zdatný svůdce oslovuje ženu, která je podle jeho hodnocení nesmírně přitažlivá. Co se mu v tu chvíli honí hlavou? Nesmíš to zvorat, nesmí ti dát košem.

Všimli jste si toho, že tento muž přemýšlí o objektu svého zájmu už jako o své potencionální partnerce? A to ji teprve oslovil. Muži mají zkrátka tendenci takto přemýšlet. Podvědomě prověřují všechny ženy vedle sebe včetně kamarádek. Ptají se sami sebe, zda by ona mohla být jejich partnerkou.

A co žena? Ta přemýšlí o tom, co ten muž říká, proč se s ní vlastně baví. Možná si řekne, že je docela milý. Možná také, že ji viditelně chce sbalit. Nepřemýšlí o něm ale jako o partnerovi. Nepromýšlí s ním společnou budoucnost od prvního oslovení. Proto žena není nervózní. Nemá co ztratit.

Oproti tomu muž si podvědomě vtlouká do hlavy, že pokud selže, tak přijde o potenciální partnerku. Vidíte ten logický nesmysl? Muž se bojí, aby neztratil něco, co nemá. Při oslovování byste neměli myslet na to, jak je ona žena krásná a jaké by to bylo, kdybyste se dali dohromady. Spíše myslete na to, že by z ní mohla být dobrá kamarádka. Řekněte si, že si chcete jen tak nezávazně poklábosit. Když se jí nebude chtít a odmítne vás, tak co se stane? Nic. Půjdete dál a oslovíte další.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora polohruby.vyberovy

    Kolena se mi sice netřesou a snad ani nikdy netřásly (jen kdysi občas na škole u zkoušek před tabulí), ale naštěstí už vim, co jsem až donedávna dělal špatně. Je to krásně popsáno v pasáži "Jak přemýšlíte o ženách". Dneska bych si za to nejradši nafackoval, ale vlastníma chybama se člověk nejlíp učí! :-)

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      S těmi koleny koleny jsme na tom obdobně. Mně se zase třesou, když něco přednáším. Člověk to může dělat 100x a nikdy se trémy nezbaví... Název toho článku je míněn s nadsázkou (i když bych řekl, že zamilovanému puberťákovi se budou trást nejenom kolena). Každopdně děkuji za reakci i za pochvalu. [S03]

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora polohruby.vyberovy

        Neni zač. Já když musim přednášet, tak mám spíš pocit, že plácám blbosti... No asi je nejspíš opravdu plácám... :-) Zvláštní je, že ženskejm dokážu přednášet celkem bez problému, zvlášť když mě u toho se zájmem pozorujou. Mám pořád pocit, že se na rande se mnou musí dobře bavit. No možná to trochu občas přehánim... :-)Přednášet před více ženskejma by mi ale asi moc nešlo.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora RaShCZ

          Asi jsme si neporozuměli ve slově přednes. Myslím tím výstup před několika desítkami lidí. Takové to, když si jdeš stoupnout před řečnický pult a něco vykládat.

          Jde o to mít svůj přednes dopředu natrénovaný a být si jistý. Já jsem "mistr improvizace" (neboť jsem líný trénovat něco dopředu). Tedy mistr v tom smyslu, že pak plácám kraviny jak popisuješ. :D To dopadá samozřejmě špatně.

          Když jsi s jednou ženu face to face, je vše podstatně lehčí. Když si uvolněný, dokážeš vše.

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora polohruby.vyberovy

            Ale ano, porozuměli. Přednášením taky myslim mluvení před více lidma, mě stačí i jedna desítka. Ale když o něčem poutavě mluvíš před jednim člověkem, tak je to vlastně taky svym způsobem přednáška...

            Ano, i já jsem línej si cokoliv připravovat dopředu. Mám ale úspěch, má improvizace většinou ostatní rozesměje. :-)

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re:
             od autora RaShCZ

              Přednášení před jedním člověkem bych osobně spíše pojmenoval vyprávění. :) No tak hlavně, že si rozumíme.

              Záleží na tom, kde improvizuješ. Jestli to je nějaká podniková přednáška, tak tam se odlehčení uvítá. U nás na VŠ také můžeš být vtipný, ale pouze v případech, že je to vhodné. To bohužel příliš často není. :(

              Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Lou

    Jo jo, pravda. Jak člověk znervózní, tak to může rovnou zabalit. Teda aspoň já. :)

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora iVAN

    Není až tak těžké někoho oslovit jako to, o čem se bavit co říkat. Lidé mají rozklepaná kolena proto, že neví jak dál a pak to má za důsledek obavu z oslovení. Prostě oslovení není vůbec žádný problém.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Jasně, ale to je přece to samé ne? Kamarádku ti nedělá problém oslovit. Víš, co říkat. Stejně tak i ženu, které se chceš na něco zeptat. Ženu za účelem seznámení se bojíš oslovit ne proto, že ti dělá obecně problém oslovit lidi, ale proto, že o ní máš již na počátku přílišný zájem. Proto nevíš, co bys měl říkat.

      Reaguj na tento komentář
poprvé
 od autora edy

    Jakej byl váš pocit poprvé, když ste nějakou oslovovali...?[S03]

    Reaguj na tento komentář
    Re: poprvé
     od autora RaShCZ

      No podle toho, jak to myslíš. Jestli myslíš vyloženě oslovit dívku za účelem seznámení, tak to jsem zkoušel poprvé tuším v patnácti letech. A moje pocity? Strach, nejistota. Byl jsem rozklepaný jak ratlík a navíc jsem začal rozhovor asi takhle: "Čus. Hele neznám se ti divnej?" Zkrátka totální vyhoření. Na dlouhou dobu to byl také můj poslední pokus o seznámení na ulici. Další začaly az za několik let s nástupem Svádění.

      Reaguj na tento komentář
oslovenie
 od autora Lukas

    s clankom suhlasim. Kedysi som mal s tym tiez problemy ale teraz je to uz lepsie. Hlavne je ako bolo spominane sebavedomie. Ak ho nemas tak to mozes rovno zabalit. Osvedcilo sa mi pravidlo ze ked som nevedel ako oslovit holku tak nakoniec som sa k tomu dokopal aj ked som povedal uplnu blbost ale prekonal som ten strach a to je to hlavne.ked sa niecoho bojite treba to spravit ist proti tomu strachu. a ze neisla na rande? no a.stava sa.hlavne je ze som prekonal strach. btw. ved neni jedina na svete ktora sa mi paci:) budu dalsie. Hlavne nerozmyslat a ist do toho. nemate co stratit:)hodne zdaru

    Reaguj na tento komentář
Chyby
 od autora Michal

    Oslovit ženu jako takovou mi problém nedělá, ale jakmile je tam úmysl jí sbalit, tak se k tomu přidá nervozita.

    Ženský bohužel balit moc neumím, ale určitě lepší věcí je při balení např. ve škole i v práci myslet na to, že pokud se to napodaři tak z ní bude aspoň kamarádka a zařadit tam včas neutrál. Máte přece svojí důstojnost.

    Teď jsem si koupil feromony a snad budu "mít míň kamarádek a víc přítelkyň".

    A čeho se muž bojí? To že to ta holka vykecá všem okolo, že se jí pokoušel zbalit takový "trouba/debil/popř. krásnej kluk (ale to by ani nevadilo)"

    Reaguj na tento komentář
    Re: Chyby
     od autora RaShCZ

      Podle nadpisu předpokládám, že jsi chtěl upozornit na chyby ve článku. Takže na ně budu reagovat.

      1. To, co píšeš v prvním odstavci, se vysvětluje na konci článku. Pokud se ženou nemáš balící úmysly, jde vše mnohem lépe (ve většině případů).

      2. Toto se rovněž píše na konci článku. Upřímně řečeno se však domnívám, že většina kluků nestojí o to, aby se žena, kterou neúspěšně sváděli, stala jejich kamarádkou. Zvláště, pokud se to pravidelně opakuje...

      3. Testuj a uvidíš. :)

      4. Nedomnívám se, že se většina mužů bojí toho, že dívky vykecají vše okolo. Takovou "pipku" ze svého okolí by většina z nich nikdy nebalila. A pokud se pokoušejí o ženy u ulice, tak jim to samozřejmě již nevadí vůbec.

      Reaguj na tento komentář
Trefne
 od autora myshaak

    Pekny clanek! :) A celkem trefny. ;)

    Pripomnelo mi to jeden nedavny ples. U stolu byly 4 holky (de facto nezname, i kdyz u 3 z nich jsem vedel, kdo to je) - z toho jedna fakt hezka sympatacka. Ja pochopitelne nebyl schopen ji oslovit. Nejdriv jsem si musel zatancit se vsema ostatnima (coz mi "prekvapive" necinilo velky problem), teprve potom, asi az jsem nabyl dost jistoty, jsem se sebral a vyzval k tanci ji. A pritom to bylo vlastne tak jednoduche. :)) A zabava potom taky zadny velky problem, nenucene jsme se bavili, ona se i smala (znelo to uprime :) ) - tak nevim, z ceho jsem byl nervozni... Ze me odmitne? Da moji fotku s popiskem looser na hlavni stranky internetu? Posle ji vsem mym znamym? :D

    Ale nevim, jestli to mohlo byt tim, ze bych o ni premyslel jako o budouci partnerce, ze bych se "bal ztratit neco, co jeste nemam", jak se pise ve clanku. Urcite jsem nemel "balici umysly". Nechtel jsem ziskat jeji cislo - i kdyz kdyby mi ho nutila, asi bych se nebranil ;) - jen si zatancit, bavit se...

    Reaguj na tento komentář
to jo
 od autora emu

    ale v praxi je problém se nervozity zbavit. pomáhá alkohol, ale ten zase může holku odradit. nejlepší je učit se na akcích, kde je alkohol normální, takže na plese ani ve škole nebo v práci těžko, ale třeba někde na koncertu, v baru, diskotéce a tak... když se to naučíte s alkoholem, snad to pak půjde i bez něj. já jsem zatím ve fázi, kdy mi to bohužel bez alkoholu moc nejde...

    Reaguj na tento komentář
HELP
 od autora johny

    ja viem ze to znie hrozne ale vobec neviem co mam robit .Rozmyslam co jej poviem akym sa rozmyslim tak odyde
    nemohol by mi niekto poradit PRVY KONTAKT pleas

    Reaguj na tento komentář
    Re: HELP
     od autora Doyle

      právě s timhle mám taky problém...[S01]

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Doyle

    Fajn článek, snad to pomůže[S03] já si před tim, než jí oslovim, asi na kuráž pustim nějakej metal... místo toho alkoholu[S04]

    Reaguj na tento komentář
problem
 od autora johny

    ja mam asi najvacsi strach ze sa mi zacne smiat alebo ma odmietne

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora nani

    ja nad tim nepremyslim vubec

    Reaguj na tento komentář