Řeč těla (11) - Brýle

Veškeré oblečení a doplňky, které nosíme, o nás něco vypovídají. Podvědomě přisoudíme vyšší společenské postavení muži, který nosí sako, před mužem v záplatovaném svetru. U brýlí je tomu podobně. Jejich nošení vyvolá v okolních lidech různé pocity. Navíc s brýlemi lze dělat spoustu gest, která jsou poměrně jednoznačná.

Ovlivňují brýle naši řeč těla? 

Brýle jsou velmi výrazným prvkem, pokud je máte na obličeji. Mezi dětmi na základní škole vyvolává jejich nošení zpravidla posměch. Na střední škole přisuzujeme nositeli brýlí vyšší inteligenci a na vysoké škole už nikdo brýle neřeší. V běžném životě platí s brýlemi v podstatě totéž, co na střední škole. Jejich nositeli většina lidí přisuzuje vyšší inteligenci. Výzkumem se prokázalo, že nositeli brýlí přisuzujeme průměrně o 14 bodů v IQ více, než tomu samému člověku bez brýlí. Naneštěstí pro nositele brýlí tento efekt vydrží pouze několik minut.

Velmi při tom záleží na tvaru brýlí a na tom, jak se hodí k vašemu obličeji. Je-li vše v pořádku, platí poučka o přisuzování vyššího IQ. Máte-li ale kulaté, barevné či zdobené brýle, můžete působit spíše komickým dojmem. Člověku s většími brýlemi, než je velikost jeho obličeje, zase přisuzujeme vyšší věk a vyšší společenské postavení.

Speciální kapitolou u brýlí jsou obroučky. Brýle s masivními obroučkami dodají svému nositeli dominantní a inteligentní vzhled.

 U takovýchto brýlí platí dvojnásob poučka nedívat se přes okraj brýlí. Brýle bez viditelných obrouček zase působí přátelsky a moderně.

Doteď jsme rozebírali pouze dioptrické brýle, ale v létě většina z nás nosí spíše sluneční. U těch platí důležitá poučka – pokud jdete balit a žena brýle nemá, tak si je musíte sundat i vy. Jinak působíte nedůvěryhodně. Ženám mohu doporučit dát si brýle v případě potřeby nad oči do vlasů jako čelenku. Působí tak mladistvě, hravě a opticky jim to rozšiřuje zornice.

Gesta s brýlemi

Přestože se zabýváme řečí těla, řeč brýlí k tomuto tématu nepochybně patří. Nasazené brýle jsou v podstatě vnímány jako součást těla stejně jako oblečení. Navíc jsou nasazené brýle hned po ruce, a tak s nimi lidé rádi gestikulují.

Takové sundané brýle mají pěkně volné nožičky patřící jak jinak než do úst. V momentě, kdy má někdo část nožičky brýlí v ústech nebo těsně u úst, tak se snaží uklidnit. Žena, která toto gesto předvádí, je něčím rozrušena. Vy se raději tomuto gestu vyhněte, nepůsobí sebevědomě.

Čištění brýlí by se pro změnu dalo nazvat hrou o čas. Pokud od někoho chcete rozhodnutí, a on si začne čistit brýle, nenaléhejte. Počkejte, až brýle dočistí. Když si je po čistění opět nasadí, máte šanci na úspěch. Když je odloží nebo je drží v ruce, vypadá to s vámi bledě. Takže až si příště žena po žádosti o telefonní číslo začne čistit brýle, raději chvilku mlčte a počkejte, než vše dodělá.

Přísnost dáte najevo pohledem přes okraj brýlí. Typické a logické je toto gesto v případě, že má někdo brýle pouze na čtení, a chce s vámi mluvit. Podívá se na vás tak, že skloní hlavu, aby na vás viděl přes okraj. Tento pohled je zastrašující, a když ho na někoho uděláte, pravděpodobně překříží nohy i ruce, čímž se uzavře. V kombinaci s masivními obroučkami dokáže několik takových pohledů doslova zničit atmosféru rande. Problém většiny lidí je ten, že si neuvědomují sílu tohoto pohledu. Je to jednoduše pohodlné pouze sklonit hlavu a podívat se. Proto, když na vás tento pohled někdo dělá, nenechte se zastrašit. Pravděpodobně si to neuvědomuje.

Jakékoli hrátky s brýlemi, jejich nasazování a opětovné sundání, točení s brýlemi apod., jsou známkou nervozity. Nedělejte to.

Brýle nebo čočky?

Je zajímavé, jakými všemi způsoby lze brýle využít. Všeobecně od člověka s brýlemi očekáváme inteligenci a dominanci. Proto rozhodně není na škodu brýle používat, pokud je potřebujete. Dejte si však pozor na zrádná gesta, které můžete s brýlemi podvědomě dělat. Jestliže si zafixujete nevhodné gesto s brýlemi, budete se ho velmi těžce zbavovat.

Čočky oproti brýlím nemají dominantní ani inteligentní efekt. Jejich jediným efektem na váš vzhled je fakt, že rozšiřují zornice. To se hodí především ženám, které s čočkami většinou vypadají pro muže mnohem přitažlivěji než s brýlemi. Pro muže čočky příliš nedoporučuji.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Lvíče

    Link na zdroj toho výzkumu, který prokázal, že přisuzujeme člověku s brýlemi v průměru o 14 IQ víc? Opravdu by mě zajímalo, jak takový výzkum prováděli :) Ptali se lidí na ulici, kolik IQ by dotyčnému hádali? A respondenti říkali 90, 110, zatímco u těch s brýlemi 104, 124? ;))

    Reaguj na tento komentář
    Bez nadpisu
     od autora RaShCZ

      Link ti nedám, protože je to z publikace.

      Bottomley, M: Executive Image, Penguin 1988

      Pokud se nepletu, prováděl se výzkum na skupině lidí, kterým byly promítány fotografie lidí s brýlemi a bez brýlí. Respondenti vždy zapsali, jaké IQ lidem přisuzují.

      Reaguj na tento komentář
      Re:
       od autora Jirka

        Vsadím se, že kdyby respondenti posuzovali ty samé lidi na základě např. natočených rozhovorů, byl by výsledek úplně jiný, brýle nebrýle.

        Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Eivind

    Co si budeme povídat, inteligence je při výběru muže je poměrně podružná vlastnost, mnohem větší vliv má schopnost prosadit se ve skupině a viditelné znaky úspěchu. Takže i jestli to platí, přitažlivost to zvýší jen u dost malého procenta žen.
    Já zase v jiné publikaci o řeči těla četl, že brýle jsou komunikační bariéra, a že by se jim měl člověk co možná vyhnout (alespoň je-li cílem přátelský vztah).

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      A nebylo to myšleno na sluneční brýle? S tím bych souhlasil.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora ax

    Už jsem se setkal s dost lidmi, co často nosí brýle, aniž by měli vůbec nějaké dioptrie. Prostě si nechali udělat normální brýle, které vypadají jako dioptrické, ale žádné dioptrie nemají. Zdůvodnění vždy stejné, působí prý inteligentněji, důležitěji, důvěryhodněji. Už jsem na to slyšel i přezdívku umělý zvyšovač inteligence.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Popravdě řečeno jsem o takových brýlích už několikrát přemýšlel. [S04] V pubertě jsem si nechal udělat brýle, i když vidím relativně dobře. Hlavním důvodem byl taky inteligentní vzhled. Naneštěstí už je několik let nemohu najít. [S06]

      Reaguj na tento komentář
RE:brýle
 od autora cápek

    Mohu se zeptat proč autor(ka) tohoto článku nedoporučuje mužům nosit kontaktní čočky ? [S08]

    Reaguj na tento komentář
    Re: RE:brýle
     od autora RaShCZ

      Protože si žena může myslet, že o ni máš zájem, když máš zvětšené zornice. Zaujme tak obrannou pozici a ty budeš mít těžší ji sbalit (pokud ji od začátku nepřitahuješ).

      Druhou nevýhodou je fakt, že se připravuješ o inteligentnější vzhled.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: RE:brýle
       od autora StaNov

        Brýle jsem nosil sedum let. Že by mi to nějak přidávalo na inteligenci, bych neřekl. Nyní jsem na VŠ, nosím čočky a nemůžu si je vynachválit. Přes brýle je vidět jen ten kousek, který před očima zabírají, nedá se s nimi do vody a při sportu zavazí. Na čočky nedám dopustit.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: RE:brýle
         od autora RaShCZ

          V tuto chvíli se ale bavíme o praktičnosti, nikoli o balení žen. Jestli ti brýle nevyhovují, zkusil bych být tebou laserovou operaci.

          Jinak je velmi pravděpodobné, že sis za těch 7 let zvykl na to, jak tě ostatní vidí. Proto se ti nezdálo, že ti brýle u nově potkaných lidí přidávají na inteligenci.

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: RE:brýle
           od autora Luník

            Taky na čočky nedám dopustit!!! Přidalo mi to strašně moc na sebevědomí, takže už nejsem ten andílek v povzdálí!!! Ale jak říkáš laserová operace taky řešení.

            Reaguj na tento komentář
            laser
             od autora defenger

              Na laserove operaci jsem byl pred 10 lety. Moc se nepovedla :-)

              Reaguj na tento komentář
      Re: Re: RE:brýle
       od autora White

        Rozšířené zornice jako idikátor zájmu, minimálně pokud jde o ženy, je nesmysl. Několikrát jsem úspěšně sbalil(sex)ženy, které při komunikaci se mnou žádné rozšířené zorničky neměly a naopak- jedna která při kontaktu se mnou má zorničky téměř přes celé oči se k ničemu nemá[S04]

        Reaguj na tento komentář
Brýle
 od autora Lily

    Mně se brýle na chlapech nelíbí, podvědomě muže s brýlemi považuju za slabší, zranitelnější, prostě s handicapem.....

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora tom.s

    No u me je to jasny... Bryle nesundam pac bez nich bych nevidel zadny signal [S04]

    Reaguj na tento komentář