Proč se ženy neseznamují samy

Spousta žen by ráda chodila s jedním konkrétním mužem. Ale nikdy jej neosloví, zmůžou se pouze na to, aby mu dávaly poněkud zmatené signály zájmu. A muž neví, na čem je. Když se neodhodlá, po čase zájem ženy ochabne. Zcela zbytečně se tak oba připraví o vztah.

Proč jsou ženy v seznamování pasivní? 

Vždycky mě zajímalo, čím to je, že jsou ženy v seznamování většinou tak pasivní. Můžeme argumentovat tím, že si kvůli převažující poptávce zkrátka mohou vybírat. Ale to má své háčky. Stejně tak můžeme říct, že dívky jsou jednoduše vychovávané v tom, že si pro ně přijde ten pravý princ, protože v minulosti tomu tak vždy bylo. Ale i to má své mouchy a nelze tím vysvětlovat všechny případy.

Ten pravý důvod je mnohem jednodušší. Je jím motivace. Abych dostatečně zdůraznil její úlohu v kontextu se sociálně vštěpenými pravidly, rozeberu nejdříve činnost, kterou my všichni známe, přecházení přechodu pro chodce se semaforem.

Červená a zelená

Každý známe princip semaforu a většina z nás se jím řídí. Máme v sobě „nějak“ zakódováno, že na červenou nesmíme přecházet. A naopak, jakmile se rozsvítí zelený panáček, všichni najednou vyrazíme.

Ať jsme muž nebo žena, ať je nám deset nebo šedesát. Potká se spousta lidí a během několika okamžiků se minou.

Kdyby tak vztahy pracovaly na podobném principu. Zasvítíte na druhého zelenou barvou a on se do vás zamiluje. To bychom hned měli mnohem jednodušší život, že? Takto to ale v životě nefunguje.

Princip semaforu je založen na všeobecné znalosti pravidel, které nám během výchovy vštěpilo naše okolí (škola, rodiče apod.). Taktéž víme, že nám hrozí nebezpečí, pokud toto pravidlo porušíme. Může do nás vrazit automobil a my zle skončíme. Nebo nás může pokutovat policista. Máme tedy negativní motivaci, která nám brání vstoupit do vozovky na červenou.

To bychom však nebyli samostatní lidé, kdybychom tento princip neporušovali. Dnes a denně chodí na červenou spousta lidí, přestože moc dobře vědí, že by neměli. Důvody, které je k tomu vedou, jsou různé. Mohou spěchat do práce, na autobus, mohou přejít na červenou záměrně, protože „zrovna nic nejede“ (není zde riziko trestu), nebo třeba semafor přehlédnou.

Shrňme si to: Pravidlo semaforu porušíme tehdy, pokud je naše motivace porušit toto pravidlo vyšší, než motivace jej neporušit. A nezáleží na tom, zda tu původní negativní oslabíme (nic nejede), nebo máme jinou, která je vyšší (když to neudělám, budu muset hodinu čekat na další autobus).

Ženy a jejich motivace

Když se žena chce seznámit s mužem, hodně záleží na její osobní charakteristice. Každá žena má vštěpeno, že by první krok v seznamování měl udělat muž. Rodina, pohádky, ale i třeba kamarádky ženě poskytují živnou půdu pro to, aby měla důvod takto uvažovat. Většina žen se velmi obává případného odmítnutí, trestu, který by po porušení tohoto „pravidla“ následoval. Byly by zostuzeny, cítily by se velmi špatně, kamarádky by je nadosmrti pomlouvaly.

Popravdě řečeno, síla tohoto přesvědčení je mnohem silnější než potenciální scénář, který se mohl stát. To ale většina žen neví, protože to nezkusí. Máme zde tedy velmi silnou negativní motivaci. A podobně jako tomu bylo u přechodu, i zde je potenciál k jejímu prolomení.

Pokud se ženě líbí konkrétní muž, zpravidla je motivace k jeho balení ženou paradoxně nižší, než bychom si mysleli. Je tomu proto, že ženy si většinou moc dobře uvědomují rozdíl mezi vzhledem a chováním. Čili pro ženu je velký rozdíl mezi mužem, který se jí líbí, a mužem, který ji dokáže zaujmout.A ona to moc dobře ví. Vážně nemá důvod překonávat svůj vštěpený strach, pakliže neví, zda za to vůbec onen muž stojí. Takže dotyčná dá muži většinou jenom několik náznaků, a pokud se nechytne, není to ten pravý, protože jí nerozumí.

Jak jsem zmínil, existuje zde potenciál k prolomení oné vštěpené bariéry. A to hned ve třech případech.

1. Životní situace ženy

Pokud žena cítí, že by jí s jedním konkrétním mužem mohlo být mnohem lépe, začne po něm toužit. Tím roste i její motivace udělat první kroky do vztahu s ním, až nakonec bude vyšší, než negativní motivace. Tím pádem vztah začne žena.

Opravdu existuje mnoho situací, kdy se to může stát. Od nevinných pubertálních „všechny moje kamarádky mají kluka a tenhle je pěknej“, až třeba po vážné „tenhle by se o mě dokázal postarat, když opustím svého muže“. Zkrátka, když vás sbalí žena, vždy tam bude nějaký důvod, proč to udělala. A ne vždy to je jen kvůli tomu, že jste se jí líbili.

2. Sociální motivace

Jinak řečeno, dělají to všichni, já to mohu dělat taky. Toto funguje i na oněch semaforech. Všimněte si, že čím více lidí stojí na červenou, tím menší je pravděpodobnost, že někdo skutečně přejde. A naopak, když už se někdo odváží, zpravidla jej následují další.

U žen je to nejznatelnější na koncertech hudebních ikon. Kolik fanynek už vyznávalo lásku svému idolu ve vyprodaném sálu? Mnohem víc, než by se odvážilo udělat to bez těch lidí okolo. Stejně tak to platí ale i jinde. Pokud si ve školní třídě tři spolužačky samy najdou kluka, ostatní holky budou mít tendence dělat to také.

3. Oslabení negativní motivace

Čím víckrát se dostaneme do konkrétní situace vyvolávající strach, tím menší strach budeme cítit. Zvykáme si. Takže čím víckrát žena sama osloví muže a udělá ve vztahu první kroky, tím snadněji to bude opakovat. Takovým ženám se později většinou říká „lovkyně“.

Závěr

Z tohoto článku by mělo plynout poučení pro ženy i pro muže. Ženy, nebojte se samy muže oslovit, pokud se vám líbí. Skutečně nic se vám nestane, váš strach je pouze sociálně zafixovaný.

A vy muži, nečekejte a balte ženy sami. Ony totiž mají horší vstupní podmínky, ale pokud se kvůli vám přemůžou a sbalí vás, nebude jim pak dělat takový problém oslovit a sbalit i jiného muže.

To je vtipné, jak zájmy obou pohlaví dokážou být rozporuplné, že? 

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Juss

    ženy mají zafixované, že muž je lovec a jím odchycená a ulovená, či dlouhodobě uháněná kořist je pro něj cennější než zboží, které se nabízí samo. Čili my obvykle neuděláme ten první krok právě proto, že si myslíme, že kluk nad námi frkne, protože nás dostal zadarmo. Jasně, hodíme udičku (požádáme spolužáka jestli by nám nepřišel domů vysvětlit matiku, nepodržel nám těžký předmět, nepomohl se stěhováním do nového bytu, nebo nedoprovodil na nějaký koncert, protože kamarádka onemocněla, a samotné se nám jít nechce), ale pokud z jeho strany nepřijde jasný signál, už do toho dál nejdeme, protože to pro nás znamená, že nemá zájem. Ostatně já měla navíc velký problém s tím, že čím víc se mi kluk líbil, tím víc jsem se mu vyhýbala, protože jsem měla pocit, že to na mně přece musí být poznat [S04]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora ax

      No jo, klasika, z celé emancipace si vybíráme jen to, co se nám hodí do krámu, ale kdepak sama někdy trochu něco málo riskovat, nebo dokonce nést kůži na trh, to se rychle utíkáme schovat za pindy o tradičních rolích a na emancipaci si vzpomeneme teprve až zase budeme něco potřebovat.

      Reaguj na tento komentář
    Souhlasím s Juss
     od autora Eva

      Naprosto souhlasím s Juss. Vůbec to není o strachu nebo o nedostatečné motivaci. Možná tedy ještě u náctiletých. Ale většina žen ví, že muž chce lovit a do snadných kořistí se nezamilovává. Pokud tedy chce žena muže pro dlouhodobý vztah (což chce většina), tak prostě musí muže nechat lovit. Mluvím z vlastní zkušenosti, dokud jsem se snažila být "emancipovaná" a muže "lovila" sama, nikdy z toho nebylo nic dobrého. Měla jsem/mám v životě dvě velké lásky a vždycky vznikly tak, že jsem muže nechala, aby mě dlouho dobýval.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Souhlasím s Juss
       od autora nikolajn

        to je zvláštní, protože já jsem se přímo "na vlastní uši" ve svém okolí nikdy s názorem, že by chlapa bavilo někoho lovit, nesetkal. Nepochybuju, že mezi chlapy jsou i takoví, kteří jsou schopní prožít smysluplný vztah jen tehdy, když se bude jejich partnerka na začátku bránit, a zároveň by vztah s toutež osobou nebyli schopni prožít, kdyby jim v prvních dnech letitého vztahu vyšla vstříc, ale rozhodně se nedá takové chování zobecnit na všechny muže a ženy. A proto se nedá zobecnit ani doporučnení pro všechny ženy, aby už z principu dělaly okolky. Rozhodně nelze k takovému doporučení dojít pouze na základě několika vlastních zkušeností, aniž by to bylo podpořeno nějakým smysluplným vysvětlením (čímž rozhodně nemyslím vysvětlení typu - když jsem to dělala takhle, tak to nevyšlo, když jsem to dělala opačně, tak to vyšlo, z čehož je hned "logicky" vyvozen závěr, že druhá možnost je lepší. Bůh ví, co si kdo pod slovem "emancipace" vlastně představuje a jak to všechno vlastně probíhalo[S03]).


        ale choutky má každý jiné, to je fakt. Jak říkal Homer Simpson v posteli své Marge: "Miláčku, miluju, když se ti do toho nechce."[S04]

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Souhlasím s Juss
         od autora Eva

          Možná je mezi námi generační rozdíl. Možná to takhle už u dnešních náctiletých nechodí. Mě je přes třicet a dám ruku do ohně za to, že téměř každý muž, až na pár výjimek, je rád a oceňuje, když žena není snadnou kořistí. Netvrdím, že si to ten muž přímo uvědomuje, ale pokud se žena snadno nedá, probudí v něm zájem a touhu a pocit, že je cenná a právě tohle všechno pak vede k tomu, že se do ní zamiluje.
          Ta "moje" emancipace vypadala tak, že jsem třeba muže vyzvala k tanci a pak mu třeba řekla, že bysme mohli někam spolu zajít a pak mu třeba volala první.
          Jinak v mém okolí v podstatě všechny dlouhodobé vztahy vznikly právě dobýváním ženy. :-)

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Souhlasím s Juss
           od autora nikolajn

            tak mi je už hodně přes deset (konkrétně 28) a jak vidím, možné je všechno. no budiž, pokud někdo rád dělá jednoduché věci složitým způsobem, ať je mu to přáno. Já osobně hodnotím ženu podle její osobnosti a ne podle toho, jestli automaticky začne dělat hned ze začátku fóry.

            Ale nakonec proč ne, proč chodit na Snežku po turistické stezce, když ji lze vylézt i z té nejprudší strany v zarostlé kosodřevině? Aspoň pak člověk má pocit (i když poněkud iluzivní), že vylezl na hodně vysokou a obtížnou horu, když už nemá schopnosti na nějakého alpského velikána, no ne? [S03]

            Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Souhlasím s Juss
           od autora ax

            Jinak řečeno většina mužů jsou blbci, které musí žena tahat za nos, aby začali mít zájem, zatímco většina žen jsou blbky, které jinak nejsou zajímavé a musí tahat muže za nos, protože jinak by o ně neměli zájem [S04]

            Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Narrator

      1) Otázka je koho chce člověk ulovit a podle toho zvolit taktiku.. Když chci lovit jelena, tak nejdu s rybářským prutem, že... Z tohoto pohledu by byl možná zajímavější rozbor...jakého chlapce sbalí taktika nedostupnosti? U dlouhodobého vztahu se musí snažit vždy OBA, proto už při balení by to měla být práce OBOU. A to už jsou věci, které se tu dlouhodobě řeší, že? Nemá čas a navrhne termín = oba se snaží. Nemá čas, aby to nevypadalo - ona se nesnaží, on je debil. On nenapíše ani čtvrtý den po setkání a ona se ozve - snaží se pouze ona, ona je (debil se asi nehodí).

      2) Postup kdy se snaží oba dává nejvyšší šanci na úspěch, protože v takovém modelu je jasné, že oba dospěli k závěru, že s k sobě hodí. Šance na úspěch vztahu je tak 2x větší, než když se rozhodne pouze jeden a svede toho druhého (problém pick-upu)

      - pokud se tedy dívka emancipuje a někoho svede a pak říká, že to byl kretén, je problém v jejím výběru (člověk se prostě kolikrát diví koho sbalil, kort na plese kde má každý hladinku [S08] ). Klidně zůstaň proaktivní, ale vybírej si lépe!

      3) Všechny teorie na tomto serveru jsou jen pravděpodobnostní modely, takže i když se dodrží vše, klidně to nemusí vyjít, neboli je to taky o počtu pokusů ;)

      oba se snaží - 70% jeden se snaží 15% [S04] ty procenta jsou plus minus 30% [S04]

      Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora tazatel

      mam k tomu takovy dotaz... takze kdyz si me pozvala byvala spoluzacka (tak trochu platonicka laska ve skole) domu, abych s ni udelal nejaky rozhovor (ze pry ma malo kluku :)), tak to byla ta hozena udicka? Fakt byl takovy, ze ona odjizdela za mesic do Turecka a ja do Nemecka na studia, tak mi prislo, ze nema cenu neco podnikat. Na druhou stranu jsem ji tim asi nechal odjet a najit si tam nejakyho Turka :(

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora nikolajn

    zafixováno, zakódováno... mám silný pocit, že se tyto slova už dnes trochu zneužívají a stává se z nich univerzální rétorika k obhajobě jakéhokoli vědomého či nevědomého, úmyslého nebo neúmyslného lidského jednání. No co, alespoň teď vím, že má nutkavá touha dát si v pátky večery deset dvanáctek a naložený hermelín má nějaký vyšší dějinný smysl [S03]

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Juss

    neřekla jsem, že je to dobře nebo špatně, prostě to tak je. Ale samozřejmě, že má Rash pravdu i v tom, že jakmile žena jednou zjistí, že umí sbalit chlapa, tuhle techniku si osvojí. Ale to jí musí být v zásadě víc jak dvacet... spíš třicet. A udělá to tak, že si ten chlap do smrti myslí, jak dlouho a zarputile ji musel uhánět.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Majco

    Juss, podľa tvojej logiky vždy keď ma nejaká žena osloví s hocičím, tak sa so mnou chce vyspať a mám ju automaticky pozvať k sebe, aby nebola sklamaná? [S04]

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora M2F

    Majco: Nedoporučuju hledat ve vyjádřeních ženy jakoukoliv logiku. Ax to napsal naprosto správně. Taky už dlouho tvrdím, že ženy si berou z emancipace jen to výhodné, zatímco to opačné přehlížejí. Smutné na tom všem je, že jim takové chování umožňují právě muži svým vlezlým, zoufalým chováním. Kdyby se zničehonic role otočily a ženy by potřebovaly k navázání vztahu nebo přístupu k sexu projevovat stejnou iniciativu jako v současnosti muži, tak bych se vsadil, že do týdne budou všechny do jedné bulet jak děcka.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Majco

      Pekne napísané. Ten smajl na konci znamená, že to nemyslím vážne a robím si z jej textu srandu.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Juss

        srandu si robiť můžeš, Majco, ale to je tak jediné co s tím nepopiratelným faktem a neměnným chováním žen můžeš dělat. Asi tak jako žena nic nezmůže s tím, že její chlap chodí do hospody, nebo na fotbal anebo hraje počítačové střílečky. Můžeme proti tomu prostestovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak opravdu vše. Aneb jak říká můj syn - neuděláš nic.

        A jinak, protože jsem to asi nenapsala dost srozumitelně pro každého... pochopitelně, že ne každá žádost od ženy směrem k muži je záminkou k navázání vztahu, když vás zastaví stopařka, taky to okamžitě neznamená souhlas s intimnostmi (ačkoliv si to mnozí řidičí myslí), důležité je tuhle žádost vyhodnotit v kontextu dalších věcí - žena se na vás často obrací s nějakým problémem, dívá se po vás, při hovoru s vámi si pohrává s vlasy, usmívá se, atd... ale jen opravdu málokterá přijde za klukem a řekne mu - líbíš se mi, pojď na kafe. Upřímně... já tedy žádnou takovou neznám.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora nikolajn

          a to je právě to, milá Juss, co se snažím pořád kritizovat: že lilé mají tendence své chování obhajovat bůhvíjakými vnějšími okolnostmi a příčinami, jen ne svou vůlí, svobodou, rozhodnutím a odpovědností.


          Já chodím do hospody velmi často. Jsem milovníkem dobrého piva (čímž rozhodně nemyslím typické české pivo, ačkoli mnohdy nemám na vybranou). Rovněž mám rád naložené hermelíny. A můžu ti klidně říct, že kdyby k tomu byl pádný důvod, přestal bych navštěvovat výčepní zařízení úplně. Protože na tom nejsem závislý - ani na alkoholu, ani na hospodském prostředí. A můžu své rituály snadno pozměnit, pokud bych se k tomu skutečně rozhodnul. Ale jak říkám, musel by pro to existovat dobrý důvod. Do hospody bych přestal chodit, kdybych měl doma dítě a neměl bych prachy. Ale nepřestal bych do hospody chodit jen například proto, že by si nějaká nána usmyslela, že hospoda není dost cool instituce, že nad tím její kamarádky ohrnují nos a že v romantických filmech krásní lidé popíjejí víno. Ovšem kdyby mě nějaká žena, která skutečně rozumí vínu či třeba výtvarnému umění, vybídla, abych se alespoň pokusil těmto slastem otevřít duši a nalézt jejich skrytou krásu, pokusil bych se o to. Dokázal bych překonat své předsudky i své skryté pohrdání, dokázal bych nemyslet na to, co si o tom budou myslet chlapi v hospodě, a udělal bych to. A možná bych u toho i zůstal, už se mi to párkrát v životě stalo. Dnes už bych například neřekl, že gambáč nebo plzeň je výborné pivo. Dnes už nejsem přihloupým špatně informovaným pivním vlastencem, který tvrdí, že česká piva jsou nejlepší na světě. Přitom to ještě před třemi lety bylo jinak.

          Tohle není otázka neměnného, zakódovaného či fixovaného chování. To je otázka kritického myšlení, sebeobjevování, umění se tázat, naslouchat druhé, žasnout, spolknout hrdost a přiznat omyl. Neboť vše plyne a vše se stává novým. A vo vo vo vo tom to je.

          Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora Majco

          Myslím si, že veľa kvalitných a skúsených chlapov spozná, že ich žena chce a len sa hrá na nedostupnú. Ak tento muž nemá rád podobné hry, nájde si takú, ktorá vie čo chce a na nič sa nehrá.
          K tomu že nič nespravíš s tým, či chlap pôjde do hospody alebo bude pozerať futbal: zrejme nemáš dosť predstavivosti alebo si neveríš. Keby si mu napr. povedala: Pepo, dnes večer som pozvala svoju mladú peknú kolegyňu k nám, donesie víno a spravíme si pekný večer. Ak chceš, kľudne choď do hospody, my sa zabavíme aj bez teba. [S03]

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora Juss

            ten problém mezi námi je v nepochopení textu i následné diskuze, Majco... tak ještě jednou... nejde o to, že by si žena schválně hrála na nedostupnou, pokud se jí muž líbí a jede po ní, jde o to, že pokud se jí muž líbí a nejede po ní, ona sama ho neosloví a nepozve. To je to, čím se RAsh zabýval ve svém textu a to je to, co jsem komentovala. Nic víc, nic míň.

            Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Mira

    Mě z pohledu muže vyhovuje, jak to dělá většina holek, já rád lovím a když se mi nabízí sama tak velmi často ztrácím zájem, ale taky bych řekl, že to bude tím, že pokud ke mně nějaká přijde, tak většinou není tak hezká, jak bych si představoval, ty ne-tolik přírodou obdařené se z pravidla seznamují častěji sami, protože muži dávají většinou přednost těm lepším "kouskům". Řekl bych, že stačí být trošku pozorný a vždy to dobře odhadnu, že se ženě líbím ;)

    Reaguj na tento komentář
emancipace
 od autora Qartil

    Rozvinula se tady dobra diskuze nad emancipaci. Taky to vidim tak ze zeny v evrope usiluji o stejny prava ale 50/50 to v seznamovani rozhodne neni. Souhlasim s tim jak je tady popsany ze si za to chlapi muzou samy to je taky pravda zkratka se moc snazej balit a holky si na to zvykaj je to socialni hra a kruh se uzavira. V jinejch castech sveta je to rovnez jiny konkretne v Canade se me zdaji holky otevrenejsi(nejenom ty neatraktivni), minimalne treba iniciuji rozhovor samy, a muslimove se kterejma sem se setkal maj uplne jinej system zena/muz celkove, to je proste jinej vesmir. Snazil jsem se to pozorovat a dosel sem k zaveru ze pro cloveka byt s nadprumernym vzhledem a socialnim postavenim kteryho loveni a tzv socialni dynamika proste nebavi je soucasnej system velmi nevyhodnej takze ceskejm zenam posilam pozdrav se vzkazem at makaj na emancipaci zejmena v ohledu seznamovani a chlapum at se tolik nesnazej :D

    Reaguj na tento komentář
Můj názor
 od autora Kotja

    Jednak si myslím, že sebevědomí uloveného muže to jenom podpoří (Když jsem jí stál za všechny ty trable)
    Jednak to ženy mají lepší v tom, že se vlastně ,až donedávna, podle zákona nemohly dopustit znásilnění.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Nataly

    Zkuste se na to podívat ještě z jednoho pohledu. Holky většinou preferují pomalejší tempo vzniku vztahu než kluci. Potřebují kluka trochu víc poznat, než připustí nějaké větší intimnosti. Jsou výjimky, ale málokterá dívka jde na první rande s tím, že chce mít s klukem sex; a to i když má o něj zájem. Když to hodně zjednoduším, pro dívky je mnohem důležitější cesta (chození s klukem) než cíl (sex).
    Vezmu případ, kdy dívka aktivně sbalí kluka, který má o ni také zájem. Vypadá to ideálně. Ale velmi pravděpodobně ji pak kluk brzy předběhne, co se týče zájmu o postup vztahu k intimnostem. A pak nechápe, proč dívka najednou dělá okolky a brzdí ho, když ho přece sama balila. Snadno pak dojde k nedorozumění, kdy se dívka rozejde, že "on je stejný jako ostantí, jde mu jen o to jedno", nebo se rozejde kluk, protože "ona si se mnou jenom zahrává" nebo "ona neví, co chce".
    To může být další důvod, proč jsou dívky raději pasivní a nechávají aktivní roli "rychlejšímu" klukovi. Buď se už spálily nebo podobný vývoj tuší a pasivní role je pro zbrždění postupu vztahu výhodnější.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Majco

      Čiže podľa teba je lepšie, ak s chlapom napr. 3 mesiace nemáš sex, medzitým sa zaľúbiš a potom zistíš, že je v posteli sebec, urobí sa za 3 minúty a tebe nič nedopraje?
      Vo vzťahu to musí klapať aj po sexuálnej aj po osobnostnej stránke. Lepšie je začať sexom a vzťah nechať vyplynúť. Kvalitný chlap na sex čakať nebude, alebo bude mať aj iné ženy. Ten, čo si počká zrejme nemá moc na výber = nemá moc skúsenosti = nebude dobrý v posteli = nebude to klapať vo vzťahu. Mrzí ma, že ťa mama a kamarátky nič nenaučili.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Nataly

        Sice analyzuješ a hodnotíš názor, který jsem nikde nevyslovila, ale co už :-) Přidám nějaké odpovědi a postřehy.
        Nejlepší chvíle k prvnímu sexu je ve chvíli, kdy jsou na to připraveni oba. Tolik teorie. Statisticky mají dívky menší touhu po sexu, chtějí ho ve vztahu později a méne často než kluci, na to už byla kopa výzkumů. Takže v praxi musí dojít k nějakému kompromisu, který vyhovuje oběma. Pokud takový kompromis nejde najít, tak se k sobě ti dva nehodí a mají natolik rozdílné potřeby, že by to stejně neklapalo. Teď i v následujícím textu uvažuji pouze situaci, kdy si dívka na nic nehraje.
        Pohled 1. Pokud se dívka ve vztahu necítí na sex připravená, a přesto k němu svolí, aby vztah udržela, pak je podle mého názoru nezralá nebo zoufalá. Stejně, jak říkáš Ty o kvalitním klukovi, kvalitní dívka má dostatek nápadníků, aby toto dělat nemusela.
        Pohled 2. Pokud si kluk snaží vynutit sex pod pohrůžkou ukončení vztahu, tak je stejný sobec, jako ten Tvůj "tříminutový". Pro dívky je sex mnohem komplexnější záležitost než jenom fyziologické uspokojení. Pokud na sex s daným partnerem ještě skutečně není připravená, tak to pro ni bude možná i nepříjemnější než ta tříminutová rychlovka. Já osobně bych od takového kluka dala raději ruce pryč. Pokud by mě nedokázal respektovat na začátku vztahu, jak by se ke mě asi choval za pár let?
        Také bych řekla, že ze strany dívky je ve vztahu osobnostní stránka mnohem důležitější než sexuální. Dospělá dívka hledá vhodného otce svých dětí, i kdyby si to sama nepřiznávala. Výkon v posteli je až druhotné kritérium. A bohužel po dětech jde u mnoha žen sexuální zájem až kamsi na x-tou kolej, ale to už Ti tatínek nebo starší kamarádi možná prozradili ;-)

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora Bíbr

          Můžeš uvést příklad nějakého výzkumu, který říká, že muži chtějí sex více než ženy?

          Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora Majco

          Ak ja zjem jedno kura a ty žiadne, štatisticky nemôžeš byť hladná, lebo sme obaja mali polku kuraťa [S04] To čo hovoríš iba jasne dokazuje, že ženy sa snažia prevziať kontrolu nad vzťahom (a väčšinou to skončí zle). Kvalitnú ženu nezaujíma počet ocasov, ktorí jej behajú pri zadku a s ktorými nespí, ju zaujíma kvalitný chlap, s ktorým by sa vyspal.

          Pokiaľ sa žena snaží vynútiť pokračovanie vzťahu s prísľubom sexu, tak je rovnaký sobec ako ty. Prekvitajúci trh s erotickými pomôckami pre ženy je jasne proti tvojim staromódnym teóriam.

          "A bohužel po dětech jde u mnoha žen sexuální zájem až kamsi na x-tou kolej" takáto žena nech sa nediví, že ju chlap opustí alebo pravidelne podvádza, lebo si to zaslúži.

          Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora ax

      Buď už se spálily - aha, takže se kdysi vyspaly s nějakým klukem, o kterém následně zjistily, že se s ním vlastně vyspat ani nechtěly, a na základě toho strčí všechny další kluky do jednoho pytle a apriori je považují za ještě větší hajzly, které je chtějí jen připravit o jejich neexistující nevinnost. Výborný začátek vztahu, být apriori považován za hajzla, kdežto skutečnému hajzlovi radostně dala, jen co je pravda. Já radím klukům jedno - jakmile holka začne vytahovat takováhle "podezření", otočit se na podpatku a kašlat na ni.

      A pasivní role že je pro zbrždění postupu vztahu výhodnější, to je pravda. Zvláště když cílem je zase jen tahat za o hodně delší konec provazu a otestovat, jak velký je dotyčný hlupák a jak moc se dá tahat za nos. Není lepšího testu než je tento. Pokud dotyčný vydrží skutečně sušit hubu a ukecávat tak dlouho, je zde předpoklad, že z něj bude dostatečně poslušný pejsek bez vlastního rozumu a názoru. Naštěstí rozumné holky, co hledají PARTNERA a ne jen podpantofláka nemají zapotřebí se sexem kupčit a vydírat jím. Kdo si najde nánu, co sex používá už od začátku vztahu k kupčení a manipulaci, ať se pak nediví, že se to kupčení jen stupňuje.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Nataly

    Byla napsána spousta knih a článků na téma rozdílnosti mužů a žen (např. od manželů Peasových nebo různé Venuše a Marsy atd.) a i když to hodně zjednodušují, je v nich hodně pravdy. Např. pod tvrzení, že "Muž potřebuje sex, aby se zamiloval, žena se potřebuje zamilovat, aby chtěla sex" se můžu podepsat (alespoň za část o ženách). Majkův názor "Lepšie je začať sexom a vzťah nechať vyplynúť." ukazuje, že ani první část není úplně mimo.
    Příběh ze života. Jednou jsem souhlasila s tím, že půjdu se spolužákem na školní ples. Poté jsem mu půl roku musela pořád dokola vysvětlovat, že to neznamenalo, že jsem s ním začala chodit. A cítila jsem se bídně, že jsem mu ublížila... Podle Majkova názoru jsem se s ním zřejmě měla vyspat, abych ověřila, jestli není v posteli takový borec, že bych se do něj bezhlavě zamilovala ;-)
    Samozřejmě existují holky, které taktizují a snaží se klukem nějak manipulovat, ale o těch jsem nepsala a jejich chování odsuzuji. Psala jsem o normálních hokách, které nechtějí zbytečně ublížit ani sobě, ani druhému. Pokud uvažujete o každé holce, která vám není hned po vůli, jako o maniplátorce, tak mi vás může být tak maximálně líto. Zkuste nás méně hodnotit skrze svoje měřítka, protože my prostě jsme jiné.
    Malá anketa na závěr: máte zkušenost s dívkou, která měla větší sexuálníé apetit než vy?

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora loulou

      A kolik ti je Nataly, to by me zajimalo?
      Ono mas pravdu, ze je to o kompromisu a hezky to tu dlouze popisujes...Ale od urciteho veku uz clovek vi, co chce a potrebuje...a nechce se mu cekat nekolik schuzek, az se "poznaji"...A kdyz se podivam na sveho tatinka, tak ono i ten charakter chlapa jde po detech stranou a chlap je pohodlnej...[S08]

      Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora ax

      Škoda toho hloupého a trapného slepičího pokusu o povyšování se stylem "to mi vás může být maximálně líto", už to skoro vypadalo na seriózní diskuzi, ale co se dá dělat, člověk by asi čekal moc.

      Že nejlepší chvíle k prvnímu sexu je ve chvíli, kdy jsou na to připraveni oba, je hezká teorie, souhlasím s ní, nezastávám Majcův názor, že vztah má začínat sexem. Ale co se připravenosti k sexu stran ženy týče, tam si ty pohádky nech pro ovčí babičku. Zvláště v tom případě dívky, která už se údajně "spálila" a proto chce postupovat pomaleji.

      Ta dívka totiž už velice jasně ukázala, jak rychle dokáže být připravena k sexu, a jestli k tomu potřebovala zamilovanost, jak rychle se dokázala zamilovat. Pokud někomu dalšímu tvrdí, že najednou potřebuje času víc, pak ji ten další a) zdaleka tolik nepřitahuje, b) sice přitahuje, ale dívtka má pocit, že jej musí nějakou dobu vodit za nos, aby si jej pojistila nebo co (jí radilo Bravíčko). Obojí nemá s připraveností vůbec nic společného to je prostě jen vyčůranost. A já zde na oplátku lituji toho kluka, který se takhle na nos vodit nechá, neb na to časem dojede - v případě a) v okamžiku, kdy dívka potká borce, který ji přitahuje víc, připravená bude v okamžiku a kluka hodí přes palubu než bys řekl švec, v případě b) další manipulací.

      Takže co radím klukům já: ne, není vůbec třeba mít sex na prvním rande. Není nutné jej mít ani na druhé rande, dokonce ani na třetím ne. Ale musí být vidět jasný vývoj a směřování k němu z obou stran. Pokud z toho ale koukají jen hloupé výmluvy nebo dokonce vyděračské "já jsem se spálila, tak ty musíš počkat" (dokonalé, za JEJÍ hloupost má platit kluk, která je v tom nevinně), je lepší se otočit na podpatku a najít si holku, co o vás bude mít skutečný zájem.

      A co se týče holek a jejich přístupu k sexu: to je mi ale zajímavé, že je v dnešní době tolik holek, které si rády užívají sexu bez vztahu. Zdaleka to není jen vyjímka. Že by se vždycky na pár minut zamilovaly a pak zase odmilovaly, když "potřebují" k sexu tu zamilovanost? Asi těžko, že... A k té zkušenosti s dívkou, která měla větší apetit než já? Ano, mám. A zdaleka není jediná, v okolí znám takových žen více, co by chtěly víc než jejich protějšek. Když už se tak strašně oháníš jakýmisi výzkumy, doporučuji si ověřit, jak je to s průběhem chuti s věkem - kdy je žena na vrcholu libida a v jaké fázi je v tu dobu muž, natož pokud má žena partnera staršího.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Nataly

        Ona se těžko dělá seriózní diskuse, když cokoliv napíši, tak to překroutíte. Konkrétně? Když opomenu Majka, který snad provokuje úmyslně, tak třeba zrovna Ty, axi, a slečna "která se spálila". Já to napsala ve vztahu k odstavci nad tím (dívka dala najevo zájem -> chlapec chtěl mnohem rychlejší sbližování než ona -> nedorozumnění -> krach vztahu). Nikde jsem nepsala nic o tom, že se spálila tím, že s ním měla příliš rychle sex. To jsi napsal Ty, takže v tomto komentáři rozebíráš pouze svoji vlastní spekulaci, která s mým textem ani názorem nemá vůbec nic společného. Ano, pokud by se nějaká dívka chovala tak, jak popisujes, tak souhlasím s Tvým závěrem o ní.
        Ten skutečný poměr aktivnějších slečen by mě celkem zajímal. Jakkoliv to téma hledám na Internetu, ženy pořád řeší, že je jejich partner nutí k sexu, když nemají chuť. Pánové zase řeší, jak jejich partnerky nemají zájem. Všude v článcích a knihách se o tom takto píše. Žádná z mých kamarádek si mi nikdy nepostěžovala, že by je partner odmítal. Žádný z mých kamarádů si mi nestěžoval, že jeho partnerka na něj pořád naléhá, když on nechce. Ale můžu mít špatné zdroje.
        O průběhu libida jsem samozřejmě četla. Cca do 30-ti mají statisticky vyšší libido muži, pak se to otočí a kolem 35 kulminují ženy. Ale, tohle podle mě v realitě platí pro ženy, které ještě nemají děti. Těm biologické hodiny bijí na poplach, aby nepropásly vhodný věk k početí potomků. Znám pár takových, které "zoufale hledají otce". Naopak řada mých kamarádek má v tomto věku dvě-tři malé děti a sex mají hodně hluboko v pořadníku. Za prvé je to tak u ženy nějakou dobu po porodu hormonálně nastavené. Za druhé mnozí pánové dodnes bohužel nepochopili, že když ženu nechají táhnout domácnost bez pomoci, zejména, když už se vrátila do práce, tak jí prostě energie na sex nezbyde.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora ax

          Na internetu to asi těžko najdeš. Ten, kdo je spokojený a žádný problém nemá do podobných řešících diskuzí nepíše... To, že je někde vidět nějaká skupinka hlasitých stěžovačů, ať už že starej furt otravuje nebo že stará furt nedá, vůbec neznamená, že jde o nějakou normu. Pokud bych měl například brát seznamování podle zdejších dotazů, zákonitě bych měl dojem, že se nemůže seznámit nikdo z nikým, podle toho, jak se tu lidi ptají. Ale asi to tak v reálu není, že? Ten, kdo nemá problém, se tu neptá...

          To o tom větším libidu, že by platilo jen pro bezdětné, v tom se pleteš. Zoufalé hledačky, které vybíraly až přebraly a nikdo už na ně nezbyl komentovat nebudu, to je jejich chyba, ale hlavně také nejsou žádnou majoritní skupinou, aby dokázaly zcela zvrátit celkovou statistiku. Zvlášť když ta statistika není jen z posledních pár let, ale i z dob, kdy podobných hledaček bylo úplné minimum. Ta kulminace platí i pro "dětné" ženy, a podle mě se v poslední době posouvá spíš k ještě vyššímu věku, což souvisí mj. s věkem dětí. Ačkoliv platí, že malé děti, malé starosti, velké děti... :), u odrostlejších dětí, které už jsou v lecčem samostatné je na ten sex přeci jen víc času. Celkem skvěle to ukazuje jedna známá, co stihla být v 38 babičkou (dcerka se hezky pomamila) - tak si v těch svých vrcholných 35 mohla toho sexu užívat dosytosti, neb už dávno dcerce nemusela utírat zadek a vařit kašičky... Dnes je móda mít dítě později, tak holt ty šťastnější se k tomu vrcholu taky doberou později ;)

          Co se pomoci otců týče, tam je to otázka toho, jak si to kdo udělá, tak to má. Souhlasím, že obecně je někdy tolik práce, že už na sex prostě není síla, ale to nutně neznamená, že na něj není chuť. U těch párů, co si tak halasně stěžují na netu, jak se jí starej hnusí a jak je stará frigidní, vidím spíš jiný problém, a to nestarání se o druhého a o vztah vůbec. Že to po 10 letech manželství není jak po prvním měsíci je asi jasné, ale pokud to někdo nechá spadnou do roviny, že na sebe šáhnou jen když má být sex a jinak se k sobě chovají jak kdyby měli prašivinu, není divu, že jde veškerá intimita do kytek. Pro vztah musí něco dělat stále oba, není to něco, co funguje samo.

          Reaguj na tento komentář